Tri self-care savjeta za zimu uz koje ćete imati produktivniju sedmicu

19 jan

Nakon najdepresivnijeg dana u godini, mnogi možda još uvijek osjećaju dozu lošeg raspoloženja i depresiju koja se može protegnuti kroz cijeli januar

Stalni pritisak, nove odluke koje ste donijeli, neizvjesnost koju donosi godina ispred nas… Sve to ima itekako velikog utjecaja na psihičko i mentalno zdravlje.

Kad vam se čini da nema izlaza i da vam je sve “palo u vodu”, postoje oni mali koraci koje uvijek možete napraviti kako biste pomogli i olakšali sami sebi. Donosimo tri savjeta zbog kojih ćete se instantno osjećati bolje.

#1 Vodite brigu o svojoj koži

Posebno tokom hladnih, zimskih dana, izrazito je važno da pravilno njegujete svoju kožu. Isprobajte domaće maske za lice, nanosite kremu svakog jutra i večeri, ali ne zaboravite i na njegu tijela. Osim vježbanja, zašto ne biste isprobali suho četkanje i razne pilinge? Pronađite vremena za takve rutine jer su izrazito bitne, a vi ćete se osjećati puno bolje.

#2 Meditacija bojom

Trik koji će vam pomoći ublažiti stres i kod općeg poboljšanja raspoloženja jeste da vizualizirate emociju ili pozitivnu vibraciju koju želite osjetiti. Zatim toj emociji dodijelite boju koja vam se sviđa i koja vas umiruje. Pronađite udobno mjesto i položaj te zatvorite oči i dišite polako i duboko, zamišljajući u mislima odabranu boju. Neka ono što ta boja za vas predstavlja ispuni vaš um.

Dok udišete, zamislite kako boja prelijeva cijelo vaše tijelo i ispunjava ga, uključujući vrhove prstiju i nožnih prstiju. Kad izdišete, izvucite sve neželjene emocije i zamislite ih kako se miču iz svoga tijela. Pokušajte to činiti minutu ili dvije.

#3 Jedite namirnice bogate vitaminom B12

Manjak vitamina B12 dovodi do razdražljivosti, depresije i gubitka pamćenja. Opskrbite se tunom, lososom, jajima, sirom, i nemasnim jogurtom i koristite ih u svojim osnovnim obrocima kako biste bili sigurni da unosite dovoljno ovog iznimno važnog vitamina.

Vjerujte, praktikovanje samo jedne stavke od ovih nabrojanih može učiniti jako puno za vaše tijelo, zdravlje i općenito dobrobit. Dakako, postoji tu još mnogo stvari koje možete uključiti u svoje svakodnevne rutine, a koje vas čine sretnima i od kojih se osjećati bolje.

Izađite van na nekoliko minuta da sjednete na sunce ili jednostavno udahnite malo svježeg zraka. Šta kažete na to da pročitate nekoliko stranica smiješne knjige ili pogledate isječak omiljenog filma?

Smijeh popravlja raspoloženje, plus stimulira srce, pluća i mišiće. To tjera vaš mozak da oslobađa više endorfina za dobro raspoloženje te može opustiti vaše mišiće i pomoći vašoj cirkulaciji.

 

-ljepota&zdravlje.ba

 

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments