Trema je normalna, evo kako se možete boriti s njom!

10 okt

Trema. Svi imamo problema s njom. Strah, nesigurnost i nedostatak samopouzdanja manifestira se u znojenje, drhtavicu,  nedostatak koncentracije… Javlja se prije sastanka, prije javnog nastupa, uoči bilo kakve važne situacije u kojoj se moramo istaknuti.

Imate i vi problema s tremom? Ne brinite, niste jedini koji se tako osjećate. Kako se uopće boriti s tremom? Što je najbolje učiniti? Provjerili smo s osobama kojima je trema svakodnevica.

Postavili smo tri jednaka pitanja našim predavačima. Pogledajte što su odgovorili, a nadamo se da će vam odgovori pomoći u borbi protiv treme.

1. Kako se rješavate treme prije predavanja ili važnog nastupa? Imate li nekakve posebne metode?
2. Koja je najgora situacija koja vam se dogodila prije početka predavanja? Podijelite zanimljivo iskustvo s nama.Što biste savjetovali osobama koje muči trema ili strah od nastupa?
3. Može li se trema liječiti ili spriječiti?

Zoran Pucarić smatra da je trema normalna i da se s njom može nositi:

1. Mislim da je trema normalna, da ju svatko ima. Ne doživljavam ju kao nešto loše, dapače, blaga trema je pozitivna. S vremenom se navikneš na tremu, ignoriraš je. Predavanja koja držim dulji niz godina prelaze u rutinu, pa je i razina treme manja, odnosno manje zamjetna. No ne mogu reći da i na tridesetom predavanju na istu temu nemam tremu. Na predavanjima mi je jako bitna interakcija s auditorijem, volim kada studenti aktivno sudjeluju, pitaju, komentiraju. To daje draž jedinstvenosti svakom predavanju.

Nekada se zna pojaviti pitanje na koje ne možeš odgovoriti tek tako, što donese jednu novu „malu tremu“ usred predavanja. Na samim počecima najvažnije mi je bilo dobro „otvaranje“ predavanja, početna rečenica kojom ću probiti led. Bilo je to prije kamera na mobitelima, pa sam isprobavao početak izlaganja pred kolegama u uredu. Sada je to lako, snimiš se mobitelom i pregledaš snimku. Odavno nisam vježbao pred mobitelom, ali svakako savjetujem mladim kolegama da naprave generalnu probu svog izlaganja.

2. Kasnio sam na predavanje koje sam trebao držati na Krku zbog prometne nesreće na cesti. Organizator je morao mijenjati raspored. Kada sam napokon stigao nije bilo vremena provjeriti prikazivanje videa u prezentaciji, i naravno, krenulo je sve u krivo. Kod dijela video primjera nije bilo tona, a kod dijela nije bilo slike. Užas. Organizator je imao čudan projektor na koji nisam mogao priključiti svoj laptop. Uglavnom, prezentacija se pretvorila u grubu improvizaciju i ponavljanje snimljenih rezultata istraživanja iz glave. Od tada kad god dolazim u novi prostor držati predavanje sa sobom nosim svoj laptop, projektor i sve kablove. I nikada ih nakon te prezentacije nisam imao potrebu uključiti.

3. Ne može se trema spriječiti. Ona je normalna. Treba ju razumjeti i s njom se nositi. Najveći dio problema riješit će iskustvo, no za to mlađe kolege nemaju vremena. Stoga im preostaje dobro proučiti pravila dobrog nastupa i vježba. Izvježbajte svaki nastup, snimite se mobitelom ili kamerom. Pregledajte svoj nastup, neka vas drugi ocijene. Popravite pogreške u nastupu. Ako već rabite Powerpoint, naučite koristiti „Presenter view“. Jako je korisno pomagalo jer možete pratiti tijek prezentacije, vidite sljedeći slajd ali i napomene koje ste si sami napisali!

krizno_komuniciranje_pucaric

Krešimir Dominić preporučuje vrlo jednostavnu stvar prije nastupa – dišite!

1. Koja trema? Nikad nisam imao problema s tim; dapače – jako volim javne nastupe. Posebna metoda – svakako. Tajna je u tome što sam prije PR karijere odradio nekih 800 koncerata kao gitarista.

2. Prije prezentacije na velikom agencijskom pitchu sam krenuo promućkati jogurt i polio svoje najbolje odijelo, kompjutor, cijeli ured… Umjesto da se pripremim za prezentaciju morao sam odjuriti kući po novo odijelo. Pouka: ne mućkaj jogurte (ili coca colu) prije prezentacije, uvijek imaj spremno rezervno odijelo i pripremi se za nastup danima unaprijed.

3. Može. Savjetujem da prođu edukaciju za javni nastup, medijski trening i temeljito se pripreme. Nakon toga stvar je samo prakse i rutine – što više nastupa, to će biti lakše. I najvažnije – dišite!

Ljerka Sedlan-König s tremom se susreće svaki dan, a svoj obol u borbi protiv treme dala i na predavanjima Londonske škole za odnose s javnošću. Njezini savjeti pomogli su mnogima, nadamo se da će i vama dobro doći.

1. Trema pred javni nastup, predavanje i izlazak pred slušatelje je normalna. Oni koji kažu da ne osjećaju tremu ili lažu ili im uopće nije stalo do slušatelja. Kao svi, i ja imam tremu pred važno predavanje ili pred prvo predavanje nekoj generaciji studenata. Takvoj situaciji mi pomaže dobra priprema i dolazak u prostoriju u kojoj će se održati predavanje prije svih ostalih. Pomaže mi kada imam vremena pozdravite sve prije nego sjednu i popričati neformalno s njima. Tijekom tog razgovora, snimim situaciju, otkrijem dobro raspoložene i naklonjene, zainteresirane slušatelje i prvih nekoliko minuta predavanja fokusiram se na njih i njihovu reakciju. Pred važno predavanje ili izlazak pred publiku ponavljam u sebi afirmacije, kao na primjer: Spremna sam za dobru prezentaciju ili Zadovoljna sam sobom, ili Izgledam dobro, pametna sam i dobro sam se pripremila.

2. Uvijek me najviše brine oprema i da nešto neće funkcionirati. Jučer mi se dogodilo da sam tijekom predavanja trebala studentima pokazati video na YouTube-u. Nisam mogla dobiti zvuk na pojačalu. Htjela sam propasti u zemlju od srama. Zanimljivo, dan ranije sam provjerila i sve je funkcioniralo “kao sat“. Najgore je što studente učim da trebaju provjeriti opremu i osigurati da sve radi prije predavanja, a ne prčkati oko zvučnika, interneta i slično kada su slušatelji već na svojim mjestima.

3. Trema je normalno stanje u nenormalnoj situaciji i za nju ima lijeka. Zapamtite da možete biti nervozni i svejedno održati dobru prezentaciju. Većina ljudi to stalno radi.

Pored tehnika koje sam navela da koristim, postoji još niz učinkovitih načina za savladavanje treme. Evo nekih:

– Procijenite realnu važnost vaše prezentacije I ne preuveličavajte važnost situacije ili slušatelje
– Zamislite se kako držite dobru prezentaciju
– Mislite manje o sebi, a više o vašoj publici. Oni su došli čuti što im vi zanimljivo, korisno imate za reći.
– Prije prezentacije, povucite se gdje vas nitko neće vidjeti i zauzmite takozvani „Power pose“ (pozu pobjednika, na primjer s rukama visoko u zraku) u trajanju od dvije minute. Bit ćete puni testosterona i spremni za „okršaj“.
– Umjesto da se opterećujete razmišljanjem o svom javnom nastupu, pokušajte vidjeti tu situaciju kao razgovor s publikom ili svojim poznanicima o zadanoj temi.
– Uvijek se dobro pripremite
– Vježbajte prezentaciju tako da glasno izgovarate svoju prezentaciju.
– Održite probnu prezentaciju prijateljici ili članovima obitelji.
– Dišite duboko
– Krečite se tijekom prezentacije kako biste ostali opušteni i prirodni
– Gledajte slušatelje u oči
– Držite čašu vode pri ruci. Ona će vam dobro doći kada vam se grlo osuši od stresa, kada vam „pukne glas“, kada zaboravite što sljedeće trebate reći ili prije odgovora na teško pitanje slušatelja.

Zapamtite, prezentacija nije prirodni, običan događaj i govorništvo nije prirođena vještina. Ne možete očekivati da ćete biti opušteni kada svi gledaju i slušaju vas i kada ste „Jedan protiv 100“.  I ne zaboravite: Tolikima je uspjelo održati dobru prezentaciju i VI to možete.

Citat za kraj: ”The mind is a wonderful thing – it starts working the moment you are born,  and never stops until you get to speak in public.”  R. Drummond

Miroslav Varga iskusni je predavač i mnogi misle da s tremom nema problema, no je li to zaista tako?

1. Treme se u stvari nikada nisam uspio riješiti. Svaki nastup, prezentacija ili predavanje je mali šok. Kažu da je trema dobra stvar jer dokazuje da ti je stalo. Ali, osobno bih puno više volio da nemam tu neugodnu pojavnost koja me tjera do granice da prolupam. Jedino što je dobro, je činjenica, da kada krenem s izlaganjem, kao da je netko obrisao ploču. Ne osjećam ni tremu, ni nervozu. Samo pokušavam dati sve najbolje od sebe. Uglavnom sam uspio do sada publici prenijeti ono što sam zamislio, na način da me ocjene najboljim predavačem kojeg su slušali. To je lijepo, ali nitko ne zna koliko je bilo sekiracije prije toga.

2. Obično pripremim predavanje, stavim ga na Cloud servis (uglavnom Google docs) i prezentiram to sa svog računala. Tu se javlja problem koji će razumjeti svi koji koriste MacBook Air računalo. Naprosto zaboraviš ili nemaš odgovarajući adapter. Još, uz to nemaš internet vezu koja može ‘skinuti’ prezentaciju s Cloud-a. I onda još nemaš prezenter, ni svoje unaprijed pripremljene aplikacije. Noćna mora, koja luđa ne može biti! Ali, kako u životu sve loše mora izroditi i nešto dobro, iz takvih situacija nastalo je nekoliko odlično prihvaćenih Stand-UP prezentacija. One su snimljene i nalaze se na mom Youtube kanalu i preporučujem svakom da ih pogleda. Neki od takvih nastupa su se odvijali i na najboljim svjetskim konferencijama za koje sam primio niz pohvala i preporuka. Jedna od njih je i od najpoznatijeg svjetskog stručnjaka za Google Analytics, Avinasha Kaushika.

3. Moram tu biti sasvim iskren: Od treme nema bijega, ni lijeka. Osobno koristim nekoliko malih trikova, koji su meni pomogli. Ne mogu tvrditi da će svakom to biti od pomoći, ali znam da sam uspio. Nakon 20 godina iskustva u javnim nastupima, uspio sam ublažiti, odnosno smanjiti svoj problem. Iako sam mislio da sve znam o tremi, slušajući savjete s LSPR edukacije o komunikacijskim vještinama naučio sam puno bolje savladati tremu. Primjerice, naučio sam da početak izlaganja fokusiram prema osobi koju poznajem i za koju znam da mi je prijateljski nastrojena. Priznajem, počinjao sam izlaganje gledajući u Vas ili u neku točku na zidu, neposredno iznad glava polaznika. Fokusom na tu točku ili osobu, trema mi je bila bitno manja.

Nitko mi danas ne vjeruje da imam tremu ili da sam nervozan pred javni nastup, ali mali trikovi i savjeti koje sam naučio, bitno mi smanjuju strah od nastupa pred nepoznatim osobama. Radim u komercijali više od 30 godina. Mislio sam da sam u tom području ‘manga’. Ali, nevjerojatno je koliko ti može pomoći profesionalna pomoć u takvim situacijama i koliko toga možeš saznati u savjetima i malim trikovima koje ti prenose profesionalci. Nije reklama, ali mislite li se ikada baviti javnim nastupom, poslušajte profesionalce i njihove savjete.

 

(Visited 24 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments