Treći međunarodni Sarajevo Tango Festival okupit će stotine plesača iz cijelog svijeta

19 okt

U Sarajevu će se od 2. do 5. februra 2023., u organizaciji Plesnog kluba Aster, održati treći međunarodni festival argentinskog tanga na kojem će sudjelovati stotine plesača iz više od 20 zemalja svijeta.

“U Sarajevu očekujemo tango plesače iz cijelog svijeta; Argentine, Francuske, Italije, Turske, Engleske i naravno iz regiona. Tokom festivala učesnici će imati priliku unaprijediti svoje plesne vještine na radionicama svjetski poznatih učitelja tanga – Gianpiero Galdi i Lorena Tarantino iz Italije, te Sercan Yigit i Zeynep Aktar iz Turske, koji će program festivala obogatiti u petak i subotu večer svojim fantastičnim tango nastupima.”  istaknuo je Vedran Marčeta, svjetski prvak u argentinskom tangu i Salsi i organizator festivala.

U okviru festivala održat će se i četiri noćne i tri dnevne milonge (plesne večeri) na kojima će sudionici imati priliku da plešu argentinski tango uz muziku koju će za njih birati i puštati tango DJ-evi iz Turske, Srbije, Slovenije i BiH.

Tango je nastao u Argentini krajem 19. stoljeca kao društveni ples u siromašnim lučkim četvrtima Buenos Airesa i Montevidea. Poćetkom 20. stoljeća je stigao u Europu i ubrzo postao međunarodna senzacija. Danas u gotovo svim dijelovima svijeta možete naci tango zajednice čiji članovi svoje slobodno vrijeme provode plešuci tango na organiziranim plesnim večerima.

Tango je 2009. godine upisan na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Više o programu festivala na www.sarajevotangofestival.com i FB stranici @Sarajevo.Tango.Festival

 

Plesni klub Aster već dugi niz godina organizira plesne projekte u Bosni i Hercegovini, kao što je Sarajevo Salsa Cogress, Austrijski bal, Ljetni tango odmor i druge.

Više informacija, kontaktirajte:

061 841 355 – Vedran Marčeta

(Visited 24 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments