Top 10 putnih destinacija za ljubitelje avanture

2 apr

Novi Zeland – Ovaj spektakularni otok je poznat po svojim predivnim krajolikom, od planina i ledenjaka do vulkana i tropskih šuma. Aktivnosti koje se mogu iskusiti u Novom Zelandu su bungee jumping, jet ski, paragliding, trekking i skijanje.

Peru – Ova zemlja u Južnoj Americi je dom Machu Picchu, drevnog grada Inka koji se nalazi na vrhu planine. Pored toga, Peru nudi trekking u planinama, rafting, i penjanje na Ande.

Namibija – Namibija je dom najstarije pustinje na svetu, Namib pustinje. Posjetioci mogu istražiti pustinju džipovima, sandboardingom ili helikopterom. Osim toga, Namibija je poznata po svojoj divljoj prirodi i safari avanturama.

Island – Ova zemlja leda i vatre nudi nezaboravne avanture poput posjete gejzirima, plivanja u toplim izvorima i trekkinga po ledenjacima.

Škotska – Ova zemlja nudi prelijepe planinske pejzaže, jezera i historijske gradove. Aktivnosti koje se mogu iskusiti su trekking, planinarenje, kajaking i ribolov.

Južna Afrika – Ova zemlja nudi safari avanture, planinarenje u planinama Drakensberg i vodenim sportovima u krajoliku oko Kejptauna.

Kanada – Kanada nudi nezaboravne avanture kao što su planinarenje u Banff Nacionalnom parku, rafting na rijeci Kicking Horse i obilazak ledenjaka na Jukonu.

Australija – Australija je poznata po svojoj divljoj prirodi i avanturama kao što su ronjenje s ajkulama, bungee jumping, i vožnja kroz pustinju.

Kostarika – Kostarika nudi prelijepe pejzaže, kao što su tropske šume i plaže, kao i aktivnosti kao što su zip-lining, surfing, i posjete vulkanima.

Jordan – Ova zemlja na Bliskom istoku je poznata po svojim drevnim gradovima, pustinjama i planinama. Posjetioci mogu uživati u trekkingu kroz Wadi Rum pustinju ili posetiti drevni grad Petra.

Mjesta koja ne biste smjeli posjetiti u svijetu

Iako postoje mnoga prelepa i fascinantna mjesta koja želite da posjetite, postoji i nekoliko mjesta koja biste trebali izbjegavati iz sigurnosnih ili etičkih razloga. U nastavku su navedena neka od najopasnijih i najkontroverznijih mjesta koja ne biste smjeli posjetiti.

  1. Sjeverna Koreja – Ovo totalitarno režim vođen Kim Jong-unom je vrlo opasno mjesto za posjetu. Posjetioci se podvrgavaju strogom nadzoru, a kršenje pravila može dovesti do ozbiljnih posljedica.
  2. Mjanmar – Ova zemlja bila je dugo zatvorena za turiste zbog političkih i ljudskih prava problema. Iako se situacija malo popravila u poslednje vrijeme, još uvijek postoji visok nivo kriminala i nasilja.
  3. Irak – Zemlja koja se dugo borila sa terorizmom i još uvek ima visok nivo nasilja i kriminala.
  4. Somalija – Ova zemlja se već decenijama suočava sa političkom nestabilnošću, sukobima i terorističkim napadima.
  5. Sirija – Građanski rat koji je počeo 2011. godine u Siriji učinio je ovu zemlju jednom od najopasnijih na svjetu.
  6. Venezuela – Politička nestabilnost, visok kriminal, inflacija i nestašica hrane i lekova su samo neki od problema s kojima se suočava ova zemlja.
  7. Južni Sudan – Politička nestabilnost, kriminal i sukobi između različitih etničkih grupa čine ovu zemlju vrlo opasnom.
  8. Jemen – Ova zemlja se suočava sa ratom, terorizmom i humanitarnom krizom.
  9. Afganistan – Iako je situacija u zemlji popravljena u poslednjih nekoliko godina, i dalje je prisutan visok nivo nasilja i kriminala.
  10. Meksiko – Iako Meksiko ima mnogo prelijepih destinacija za turiste, visok nivo kriminala, kartela droge i nasilja čine ga jednom od najopasnijih zemalja u svijetu.

Ove zemlje su samo neke od mnogih opasnih mjesta u svijetu. Prije nego što krenete na putovanje, uvek je važno istražiti bezbijednost i sigurnost odredišta kako biste izbjegli potencijalne probleme.

 

-ZAA.RS

(Visited 13 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments