Top 10 najuspješnijih svjetskih poduzetnica

20 jul

Godinama su muškarci dominirali u poslovnom svijetu te tako bili i vodeći na ljestvici najuspješnijih poduzetnika. Nakon što je Madame C. J. Walker postala prva žena poduzetnica milijunašica, u tome su ju mnoge poduzetnice poput Coco Chanel i Estée Lauder slijedile i tako vrata poslovnoga svijeta otvorile svim ženama. Danas žene ravnomjerno muškarcima otvaraju svoje tvrtke u raznim područjima poput mode, ljepote, tehnologije, izdavaštva ali i znanosti.

Nastavite čitati kako biste saznali koje su neke od najuspješnijih žena u zadnjih nekoliko 100 godina.

Oprah Winfrey

Nema osobe koja nije čula za popularnu voditeljicu američkog talk show-a. Nitko ne bi pretpostavio da je imala teško djetinjstvo koje je znatno utjecalo i na njenu osobnost. Od voditeljice talk show-a do samostalne poduzetnice koju obožava više milijuna gledatelja, Oprah je prava žena uzor koja svojom pozitivnošću i dobrotom potiče ne samo žene, nego sve ljude da rade na sebi i na svojim snovima.

Martha Stewart

Model, majka, burzovni posrednik, ugostitelj, graditelj carstva i kraljica elegantnog življenja, sve to je upravo poduzetnički fenomen Martha Stewart. Nakon razvoda od supruga iskoristila je svoje mnogobrojne vještine i osnovala malo carstvo, medijsku i trgovačku tvrtku. Martha je pravi primjer žene koja je iskoristila svoje svakodnevne vještine kuhanja i iskustvo iz cateringa te ih pretvorila u poduzetničku ideju.

Mary Katherine Goddard

Za vrijeme kolonijalne Amerike, kada je još bilo uobičajeno da žene kući kuhaju, spremaju i čuvaju djecu, Mary Katherine Goddard je djelovala kao prva urednica ikada te tako neposredno utjecala na unaprjeđenje revolucije. Samom činjenicom da je promijenila povijest, ne samo današnjeg SAD-a već i povijest žena poduzetnica zaslužuje mjesto na ovoj listi.

Ruth Handler

Ruth Handler je izumila jednu od najpopularnijih i najpoznatijih igračaka do današnjeg dana – Barbie lutku. Uspješno je bila bila predsjednica tvrtke do 70-ih godina, kada je dala ostavku. No poduzetnica ni tada nije odustala već je osnovala novu tvrtku te započela proizvodnju umjetnih dojki za žene oboljele od raka dojke.

Denise Coates

Od žena se obično očekuje da se bave modom, šminkom, kuhanjem ili sličnim “ženskim” poslovima. Denise Coates je 2001. godine nakon godinu dana razvijanja, pokrenula stranicu bet365. Danas je ona majka 5-ero djece te uspješna vlasnica jedne od najvećih online kladionica na svijetu.

Kiran Mazumdar-Shaw

Jednako prethodno nabrojanoj poduzetnici, ni Kiran Mazumdar-Shaw ne bavi se  modom. Poznata je po tome što je prva i najuspješnija indijska poduzetnica. 1979. godine je osnovala tvrtku Biocon, koja se bavi proizvodnjom lijekova koji se prodaju u više od 120 zemalja širom svijeta.

Estée Lauder

Svi smo već čuli za kozmetičke proizvode merke Estée Lauder, no tko je ona zaista?! Rođena u New Yorku, odrasla je kao kćer mađarskih imigranata, te se obiteljski bavila prodajom kozmetike koju je proizvodio njen ujak kemičar. Zajedno sa svojim suprugom je odlučila osnovati tvrtku te je brzo nakon toga zahvaljujući svojim izvrsnim vještinama prodaje i marketinškim tehnikama uspjela dosegnuti vrh ljestvice najboljih kozmetičkih proizvoda. Lauder je bila jedina žena koja je bila na Timeovom popisu “Najutjecajnijih poslovnih genija” 20. stoljeća.

Coco Chanel

Odrasla je u siromašnim okolnostima kao siroče, a danas ne postoji osoba koja nije čula za Coco Chanel. Njena popularnost je brzo porasla kada je počela dizajnirati šešire za pariško visoko društvo te je ubrzo nakon toga i ona postala dio istoga. Talentirana dizajnerica, koja je zatvorila svoju modnu kuću za vrijeme 2. Svjetskog rata te ju 1956. opet otvorila, je zahvaljujući svojoj spretnosti do kraja desetljeća opet dosegnula vrh, a na kraju stoljeća se našla i na Timesovoj listi “100 najvažnijih ljudi stoljeća”, na kojoj je bila jedina modna ikona.

Cher Wang

Cher Wang je osnivačica tvrtke HTC Cooperation koja je usmjerena na proizvodnju tehnologije. Iako je odrasla u dobrostojećoj obitelji, nije htjela ovisiti o očevom nasljedstvu te je uspješno osnovala svoju tvrtku. Nakon pada popularnosti na tržištu, Cher i dalje nastoji poboljšati poslovanje te na tržište donijeti nove inovativne tehnologije kako bi se prodaja opet povećala.

Anita Roddick

Anita Roddick osnovala je tvrtku koja je postala etički fenomen u kozmetičkoj industriji. The Body Shop je bilo jedno od prvih mainstream poduzeća s istaknutim konceptima poput održivosti i fer trgovine, a sve to bez testiranja proizvoda na životinjama. Anita je započela s malom trgovinom u Brightonu u Engleskoj. Danas postoji gotovo 2.000 The Body Shop trgovina širom svijeta. 2006. godine su Anita Roddick i njen suprug prodali svoju tvrtku L’Orealu.

Postati poduzetnik nije jednostavno, nebitno jeste li muškarac ili žena. S puno truda i strasti moguće je postići svoje snove i probiti se u poslovnom svijetu.

getbybus.com

(Visited 22 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments