Svjetski rekorder u smijanju želi izgraditi univerzitet sreće i selo za smijanje

11 maj

Svake subote Etiopljanin Belachew Girma, čovjek koji drži svjetski rekord u smijanju, ide na prvu afričku Akademiju za smijanje da bi svoje studente učio kako da osmijehom odagnaju svoje brige, piše Anadolu Agency (AA).

Svjetski rekorder iz Etiopije želi izgraditi univerzitet sreće i selo za smijanje

Smijanje povezuje svakoga, bogate i siromašne, lidere i prosjake, starce i djecu”, izjavio je Girma u intervjuu za AA.

Girma (49) je 2008. godine upisan u Guinnissovu knjigu rekorda za najduže smijanje, koje je bez prestanka trajalo tri sata i šest minuta.

Besplatni kursevi za trudnice

Osnovao je prvu afričku Akademiju za smijanje koja nudi dvije vrste obuke.

Prva je sesija koja traje osam sati, a druga traje 36 sati i namijenjena je psiholozima, medicinskim sestrama, doktorima i domaćicama.

“Kako ne mogu doći do svake osobe, oni koje obučim pomažu mi u daljem obučavanju ostalih”, kazao je Girma.

Popularni “Kralj smijeha” kaže da se bilo ko može pridružiti njegovoj akademiji po cijeni od 22 dolara, osim trudnica koje su oslobođene plaćanja.

“Od budućih majki ne tražimo da plaćaju jer vjerujemo da je fetus koji nose u utrobi naša budućnost. Kad se trudnica smije zametak poskakuje u njenom stomaku. To je dobro i za njeno i za zdravlje budućeg djeteta”, rekao je Girma.

Otkako je oborio svjetski rekord Girma pokušava staviti osmijeh na lica svojih zemljaka.

“Posjećujemo različite škole, bolnice i centre za brigu o starima u kojima nasmijavamo djecu, starije, i hospitalizirane, među kojima su i psihički bolesnici”, pričao je vlasnik svjetskog rekorda.

Svjetski rekorder iz Etiopije: Kralj smijeha želi izgraditi univerzitet sreće i selo za smijanje | Tuzlanski.ba

Širenje radosti

Otac šestero djece kazao je da je u osmijehu našao utjehu nakon smrti svoje supruge koja je bolovala od HIV-a.

“Izgubio sam svoju ženu koja je umrla od SIDA-e. Tada sam se izolirao i postao usamljen. Samo su me zanimale knjige o psihologiji i Biblija. Konačno sam došao do knjige koja je govorila o tome kako pobijediti zabrinutost prije nego što nas ona savlada. Tada sam počeo vježbati kako da budem sretan i smijati se ispred ogledala s razlogom ili bez njega. Ubrzo nakon toga uspio sam oboriti svjetski rekord”, ispričao je Girma svoje životno iskustvo.

Kralj smijeha planira izgraditi univerzitet sreće i selo za smijanje kako bi širio radost među svojim sunarodnjacima.

Svjetski rekorder iz Etiopije: Kralj smijeha želi izgraditi univerzitet sreće i selo za smijanje (FOTO) | Tuzlanski.ba

“Planiramo napraviti muzej, univerzitet sreće i selo za smijanje. Ja ću biti jedna od relikvija koju će posjetioci moći vidjeti u muzeju. Univerzitet sreće i selo za smijanje bit će centri za istraživanje. To će zapravo biti poklon Etiopije ostatku svijeta. Svako ko bude živio u selu za smijanje bit će kažnjen ako se ne bude smijao. Mještani će biti oni koji su prethodno prošli obuku. Nadam se da će selo biti dobro mjesto za one koji se bave istraživanjem”, kazao je Girma, naglasivši da će to pomoći porastu prihoda u zemlji koji bi se mogli koristiti kako bi se pomoglo djeci na ulicama i siročadima omogućilo obrazovanje.

/radiosarajevo.ba/

(Visited 28 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments