Švedska parking mjesta mijenja prostorima za druženje

26 feb

Širom Švedske stanovnici gradova imaju priliku da pomognu u redizajniranju urbanih prostora odmah ispred njihovih ulaznih vrata. Koristeći unaprijed izgrađene modele namještaja, parking mjesta zamjenjuju stolovi, klupe i raznorazne biljke. Sve je to dio vladinog plana za pomoć ljudima da poboljšaju i uljepšaju okruženje oko svojih domova.

Izgrađene od drveta, jedinice su dizajnirane da zauzimaju jedno parking mjesto. Jednom instalirani, oni prostor za jedan automobil, zamjenjuju oazom za druženje.

Plan je da niz modela koji se koriste u različitim konfiguracijama može pružiti stvari kao što su mjesta za sjedenje i jelo, urbani vrtovi, igrališta, teretane na otvorenom, spremište za bicikle i punionice za električne skutere. Oni su takođe napravljeni za međusobno spajanje, tako da se više jedinica može rasporediti duž cijelog parkinga uz ivičnjak.

Dok su u glavnom gradu, Stokholmu instalacije već u upotrebi, u Geteborgu, Helsingborgu i Malmeu su u različitim fazama završetka.

Direkor strateškog dizajna ovog projekta izjavio je da inspiraciju crpe iz kompanija LEGO I IKEA – koji imaju dosljedan i moderan sistem koji se može prilagoditi različitim situacijama.

Ovaj hiperlokalni pristup planiranju izgrađen je oko koncepta jednominutnog grada, pokreta koji želi da ljudi naprave male, ali ostvarive razlike koje će svemu dodati višu vrijednost.

Riječ je o ugledanju na sličan koncept grada od 15 minuta, popularizovanog u Parizu, prema kojem vlada planira ukinuti 70.000 parking mjesta. Francuske se vlasti nadaju da će inicijativa takođe pomoći podstaknuti Parižane da hodaju i voze bicikl kako bi se kretali u sklopu napora širom grada za smanjenje zagušenja i ograničavanje emisije ugljenika.

Jednominutni gradski projekat – nazvan Street Moves – vođen je partnerstvom švedske vlade i privatnog sektora. Fokus pokreta Street Moves je vratiti ljudima područja, kako bi od njih imali najviše koristi.

„Tokom proteklih 60 godina planirali smo gradove oko automobila; sada je vrijeme da počnemo dizajnirati ulice za druge stvari, poput zadovoljavanja sve veće potrebe za zelenilom i mjesta za sastanke u gradu. ” kaže Daniel Bystrom, menadžer projekta za projekt Street Moves.

/ultra.ba/

(Visited 100 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments