Sve manje studenata u BiH, oni koji ostaju najviše upisuju medicinu i informatiku

10 jul

Kako opada broj srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine, tako je sve manje i studenata, ali i interesa za brojne fakultete. Kako saznajemo, ove godine, kao i prethodnih, mlade najviše zanimaju medicina i informatika.Prvi rokovi za upise u akademsku 2019/2020. godinu uglavnom su zatvoreni na svim univerzitetima u BiH, ali tačan broj upisanih studenata će biti poznat tek nakon drugog upisnog roka.

Konkurs za upis studenata na Univerzitet u Sarajevu (UNSA) zatvoren je 5. jula ove godine.

Na osnovu rapoloživih resursa, normativa i standarda, interesa za studij te potreba tržišta rada, na prvom ciklusu UNSA nudi 6.500 mjesta, na drugom ciklusu 4.200 mjesta, 170 stručnih mjesta i 114 specijalističkih slobodnih mjesta.

“Mi smo ove godine plan upisa kreirali u saradnji s okruženjem i tržištem rada. Naime, organizirali smo okrugli sto o temi kreiranja plana upisa gdje su aktivni participanti bili predstavnici Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, Privredne komore KS, Službe za zapošljavanje KS, resornog ministarstva te direktori srednjih škola u KS. Nažalost, tu se priča najviše svela na potrebe za onim kadrom koji ne školuje UNSA, kao što su, naprimjer, bravari ili vozači. Ove godine najviše mjesta nude, uslovno rečeno, najveći fakulteti u sastavu UNSA, kao što su Filozofski fakultet, Ekonomski, Pravni, Prirodno-matematički i Fakultet političkih nauka”, kazala nam je prorektorica UNSA za nastavu i studentska pitanja Aida Hodžić.

Hodžić dodaje kako se interes za studij posljednjih godina znatno mijenjao. Kako kaže, dok je do prije pet ili deset godina najveći interes bio za fakultete iz grupacije društvenih i humanističkih nauka, sada mladi najviše upisuju fakultete medicinskih i tehničkih nauka.

“To je ustvari najbolji primjer kako tržište rada reguliše upisnu politiku. UNSA je pokretač razvoja društva i sigurna sam kako treba biti neko ko će dodatno pokrenuti i razviti tržište rada. Ono što UNSA radi je da puno aktivnije uključuje tržište rada kod kreiranja studijskih programa. Svi naši programi u posljednje dvije godine kreirani su praktički u saradnji s tržištem rada”, kaže Hodžić.

Međutim, kako se posljednjih godina smanjuje broj srednjoškolaca, tako se smanjuje i broj brucoša na UNSA, ali i drugim univerzitetima širom BiH. Naprimjer, u Kantonu Sarajevo 2012. godine registrovano je 4.500 maturanata, a danas ih imamo manje od 3.000.

“Mi smo prošle godine upisali 600 studenata više nego godinu prije toga, a vidjet ćemo šta nas čeka ove godine”, rekla nam je Hodžić.

Drugi prijavni rok na UNSA bit će od 26. augusta do 13. septembra.

“Očekujemo da će na prvu godinu studija u akademskoj 2019/2020. godini na Univerzitetu u Banjoj Luci u predviđenim upisnim rokovima biti upisan isti broj studenata kao što je upisan i u tekućoj akademskoj godini. Manje upisanih studenata je i na Univerzitetu u Banjoj Luci u odnosu na ranije godine. Gotovo svi univerziteti u okruženju imaju sličan problem, a to je manjak studenata. Više je faktora koji utječu na manji broj studenata, od negativnog prirodnog priraštaja do migracija, odlaska mladih i slično. Imamo sve manje učenika upisanih u prve razrede osnovnih škola, što kroz određeno vrijeme osjetimo i mi u visokom obrazovanju”, kazao nam je Dario Stanković, glasnogovornik Banjalučkog univerziteta.

Dok na većini fakulteta opada broj upisanih studenata, Univerzitet u Zenici (UNZE) ove godine ostvario je najveći postotak prijavljenih studenata u odnosu na proteklih pet godina. Naime, prijavljeno je 61 posto kandidata u odnosu na usvojene kvote koje su ponuđene na osam fakulteta UNZE.

Najveći interes na UNZE također vlada za Medicinski fakultet, kao i za Odsjek za softversko inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu. S druge strane, rektor UNZE Damir Kukić govori nam kako je prisutan trend opadanja broja upisanih studenata na Metalurško-tehnološkom fakultetu te Mašinskom fakultetu.

“Očekujemo da će se ta situacija popraviti na drugom upisnom roku jer ćemo tada imati saglasnost za upis studenata na dva nova studijska programa prvog ciklusa studija na Metalurško-tehnološkom fakultetu. Isto tako, u drugom upisnom roku ćemo imati i upis studenta na nekoliko studijskih programa II ciklusa te na dva nova programa na II ciklusu, i to na tri tehnička fakulteta te na Ekonomskom fakultetu”, kazao nam je rektor Kukić.

“U prvom upisnom roku prijavljeno je ukupno 1.855 studenata, a broj studenata smanjuje se posljednjih godina, prosječno četiri posto na godišnjem nivou”, kazala nam je Marija Bago iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

Nakon drugih upisnih rokova bit će poznat broj upisanih studenata na univerzitetima u BiH u akademskoj 2019/2020. godini. Dok većinu univerziteta pogađa činjenica da bi i ove godine mogli svjedočiti padu broja upisanih studenata, ova situacija odražava se i na cjelokupno društvo, čemu svjedoči podatak kako je našu zemlju od početka godine napustilo 30.000 ljudi.

U međuvremenu mladi političari iz devet parlamentarnih stranaka u BiH, okupljeni pod imenom Grupa 9, nastoje institucijama ponuditi rješenja koje bi zaustavilo gorući problem odlaska mladih iz države. Na vrhu liste svakako su dugoročne mjere reforme obrazovnog sistema kroz koje bi se potaklo zapošljavanje i angažovanost mladih u društvu.

www.klix.ba

(Visited 115 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin