Supružnici iz Gruda proizvode sve, od eteričnog ulja do soka od jabuka

13 avg

Na samoj granici s Republikom Hrvatskom smješteno je selo Sovići, u općini Grude. Radna snaga koristi turističku sezonu za prilike za sezonske poslove na Jadranu, ali bračni par Grizelj posao čeka na kućnom pragu.

Boris i Nives Grizelj svakog dana tragaju za novim rješenjima, inovacijama i prilikama za razvoj njihovog obiteljskog biznisa, koji se u međuvremenu proširio na nekoliko različitih grana poljoprivrede, piše Klix.

Tamo su jabuke, treba raditi rezidbu. Pravimo sok ovdje, sto posto prirodni od jabuke. Gore nam je inkubatorska stanica proizvodnje jednodnevnih pilića i purana. Uskoro će vrijeme i za destileriju, tu pravi posao čeka za nekoliko mjeseci”, Boris nabraja sve poslove koji su isprepleteni na njihovom obiteljskom imanju.

Njihova kompanija “Eko Bio Gen” radi destilaciju eteričnog ulja smilja te raspolažu pokretnom destilerijom. Uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta nabavili su novi fiksni destilator pa je porasla proizvodnja, a proširili su i suradnju s kooperantima širom zapadne Hercegovine. U sezoni zapošljavaju dodatnih devet radnika u destileriji.

Nabavka nove opreme omogućila nam je destilaciju novih kultura čije ulje smo predstavili našim kupcima i uskoro očekujemo pozitivne odgovore. Također, isto nam je omogućilo uslugu destilacije i ostalim plantažerima te kombinaciju raznih kooperativnih odnosa. Konačno, važno je naglasiti da smo napravili jedan reprezentativan, kako tehnički tako i tehnološki objekt koji su prepoznali i svi naši strani partneri, pogotovo struka, što dodatno osigurava povjerenje za buduće poslove. Lakše radimo selekciju i osiguravamo bolji kvalitetu hidrolata koji već izvozimo na strana tržišta“, dodaje Boris.

S obzirom na to da se eterično ulje smilja najviše koristi u proizvodnji lijekova i kozmetike, naglašavaju potrebu standardizirane proizvodnje i osiguranog kvaliteta svih sastojaka, a posebno baznog ulja smilja.

Ovi zahtjevi poprimaju sve veću važnost, jer se zakonska regulativa i normativi u proizvodnji lijekova i kozmetike stalno postrožavaju. Promoviranje ekološke proizvodnje stoga je od iznimne važnosti za daljnji razvoj uzgoja i prerade smilja u BiH pa je potrebno educiranje malih farmera i promoviranje dobre poljoprivredne prakse, organske i ekološke proizvodnje“, pojašnjava Boris.

Pored Sovića, veliki dio plantaža se nalazi u Ljubuškom. Nepregledne plantaže smilja pokazuju da Grizelji vjeruju da se ulagati u ovaj posao dugoročno isplati. No, za sve je potrebno obrazovati proizvođače, raditi na diversifikaciji te razmišljati o svim mogućim oblicima razvoja prerade.

Želimo pomoći mladim farmerima i ženama da se educiraju o potrebi i koristima uključivanja u organsku poljoprivredu te im ukazati na nove prakse. Potrebe i potražnja za takvim proizvodima visokog kvaliteta su u stalnom porastu“, dodaje Nives.

Grizelji se, kao i brojni drugi poljoprivredni proizvođači širom zemlje, suočavaju s izazovima, ali odlučnosti ne manjka.

Hoćemo svojim primjerom da pokažemo da se ovdje može raditi i od rada živjeti. Vjerujem da šaljemo dobru poruku te ćemo uvijek biti tu da podijelimo svoja iskustva s onima koji žele pratiti taj put“, zaključuje Boris.

pogled.ba

(Visited 31 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments