Studentski savjeti: Da li efikasno upravljate svojim vremenom?

7 dec

Evo nekoliko savjeta koji bi vam (uz vježbu i posvećenost) mogli pomoći da vas usmjere u pravom smjeru.

1Pomodoro Power!

Pomodoro tehnika je dizajnirana da vam pomogne da se fokusirate na jedan zadatak i pravite redovne pauze. Iako nije za svakoga, vrijedi ga pogledati kao način povećanja produktivnosti i koncentracije.

Razvio ga je Francesco Cirillo 1980-ih, a proces je jednostavan. Radite 25 minuta, pa napravite pauzu od pet minuta. Svaki radni period od 25 minuta naziva se “pomodoro”, nazvan po italijanskoj riječi za paradajz. (Cirillo je koristio kuhinjski tajmer u obliku paradajza kao svoj lični tajmer)

Nakon četiri sesije od 25 minuta (ili pomodori) pravite pauzu od 25 – 30 minuta. Zatim ponavljajte cijeli proces onoliko dugo koliko želite raditi taj dan. Oni koji vole ovu tehniku smatraju da su strukturirane pauze dobre za nivo stresa i da su izuzetno produktivne u kratkim naletima.

Može potrajati vježba da biste izvukli maksimum iz samo 25 minuta – pogotovo ako ste neko ko može izgubiti dobrih deset minuta na ‘podešavanje’, ali ako se ne osjećate posebno produktivno, vrijedi pokušati.

Pravi razgovor: Budite realni

Upoznajte sebe i budite iskreni odnosno učite kada ste u toku dana najproduktivniji. Iskrenim razmišljanjem o tome kako radite bolje ćete planirati svoje vrijeme.

Ako ste osoba na listi obaveza, steknite naviku da pišete realističnu listu za svaki dan kako biste je lakše upravljali. Neka vaš zadatak bude mali i smislen, čak i ako to znači razbijanje većih dijelova posla. Na taj način vidite napredak tokom dana dok bilježite svaki dio – odlično za motivaciju i pomaže vam da ostanete na pravom putu!

Odmaknite se od svog stola

Čak i najposvećenijim učenicima su potrebne pauze kako bi se fokusirali i sačuvali razum. Čak i ako kruta struktura Pomodoro-a nije za vas – ipak se potrudite da pravite redovne i značajne pauze kako biste sabrali svoje misli i razbistrili misli. Bilo da idete na trčanje, meditaciju, kontakt sa prijateljima ili samo pravite sebi šolju čaja, vaš mozak će vam zahvaliti na osveženju!

Otjerajte ometanja

Uredan prostor jednak je sretnom mjestu. Prije nego što uđete u način učenja, očistite svoj radni prostor. Haotičan radni prostor može brzo postati distrakcija,pa ćete tako što ćete ometati prije radnog vremena držati podalje smetnje.

Možda najočitije od svega, ali nemojte da vas ometaju društvene mreže! Odredite sebi određeno vrijeme da ih provjerite – i držite ih se. Možete čak nabaviti i aplikacije koje će vam pomoći da ostanete fokusirani tako što vam dozvoljavaju da blokirate aplikacije na određeno vrijeme.

Znajte kada prestati

Pokušajte da se pridržavate postavljenog radnog vremena. Oni mogu biti sve što vam odgovara, ali učinite ih razumnim. Vaša koncentracija i snaga mozga bit će značajno smanjeni dugim radnim vremenom i vaš rad će vjerovatno patiti. Zacrtajte svoje dnevne ciljeve, radite pametno, a kada je lista za provjeru osvojena ili kada dođete do radnog vremena, prestanite.

studomat.ba

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments