Šta to znači biti freelancer? Lična priča: Darjan Minov

23 jul

Šta to znači biti freelancer? Koje vještine su potrebne da biste se i vi upustili u freelancerske vode i počeli zarađivati iz udobnosti svog doma?

Odgovore na ova pitanja smo dobili od Darjana Minova, koji trenutno radi kao Global Social Media Specialist u organizaciji Students for Liberty, jednoj od najvećih studentskih aktivističkih organizacija sa fokusom na ekonomskim i političkim slobodama. Uz to uspješno vodi i svoju agenciju za digitalni marketing 2dot media, koju je osnovao prošle godine i to zamislite u Estoniji. Darjan se već 15 godina bavi i omladinskim aktivizmom, edukacijom, non-profit i projekt menadžmentom, a u posljednjih 6 mjeseci se profesionalno bavi digitalnim marketingom, te edukacijama iz oblasti social media i paid search marketinga.

Ako i vi imate želju da postanete freelancer, pročitajte ovaj tekst, pogledajte video i poslušajte Darjanove savjete. Nadamo se da će vam biti od koristi.

 

Za početak, kada govorimo o freelanceru govorimo o samozaposlenoj osobi, koja sama pronalazi poslove, samostalno ih odrađuje i većinom sama vodi brigu o naplati, isplati, računovodstvu. Freelancing je također posao koji nema standardno radno vrijeme i nema hijerarhije u poslu. Važno je naglasiti i to da freelancing nije vezan samo za IT struku, već on podrazumijeva sve oblasti rada.

Darjan je svoju karijeru započeo prije 10 godina okušavajući se u više vrsta poslova, a otkrio nam je da su glavne vještine potrebne osobi da bi se počela baviti freelancingom sljedeće:
– Vještine organizacije/upravljanje vremenom
– Vještine planiranja
– Produktivnost i efektivnost

Njegova agencija za digitalni marketing 2dot media osnovana je u Estoniji. Zašto? Darjan odgovara: “Estonija je zemlja koja daje priliku svima koji žele da trgujuna tržištu Evropske unije sa bilo kakvim uslugama da registruju kompaniju preko residency programa koji je neka vrsta digitalnog prebivališta, što znači da nemate pravo da fizički budete u Estoniji, ali imate pravo da osnujete firmu i da poslujete po zakonima EU. To je super prilika za ljude koji rade puno sa inostranstvom, jer naša zemlja, nažalost, ima niz problema koja nam onemogućavaju da kvalitetno sureađujemo sa inostranstvom.” Sam proces pokretanja kompanije traje nekih 30 minuta što je Darjanu bilo nezamislivo, a vjerujemo i vama. “Malo je čudan taj osjećaj kad shvatite da vi zapravo sjedite u Sarajevu, da možete uzeti svoj laptop i otići u kafić i raditi u vašoj firmi u Estoniji, a sa klijentima u Americi. To nam govori koliko je digitalizacija važna.”

Zanimalo nas je i koji je to prvi korak da bi se osoba počela baviti online radom, a Darjan nam je otkrio da je to suštinski veoma jednostavan korak. Važno je odlučiti se, pokrenuti se, a ono što je najbolja stvar kod freelancinga jest da sve možemo “naučiti u hodu“. Na najčešće postavljeno pitanje upućeno Darjanu “Kako si naučio sve što radiš?” njegov odgovor je Znam engleski i znam da googlam i za početak je sasvim dovoljno!

Još jedna pozitivna strana ove vrste rada jest to “što uvijek možete početi sve iznova, jer nemate velikih troškova, nemate standardne procedure zatvaranja firme”, tako da ako vidite da neki posao nije za vas i da nije uspio, ne gubite nadu, uvijek možete početi s novim poslom i novim projektima.

Sigurni smo da i vi znate googlati i da ako želite da se bavite freelancingom možete početi već danas. Na www.freelancing.ba možete pogledati koje su to najtraženije freelance profesije, ali i pronaći mnoštvo drugih korisnih sadržaja i informacija. Pronađite sferu svog interesovanja, čvrsto odlučite da to želite i počnite googlati. Sretno!

Također, posebne platforme koje nude poslove za freelancere, ali i gdje se freelanceri kroz svoje profile mogu predstaviti su: www.freelancer.com i www.upwork.com.

Ovaj članak dio je serijala promocije Freelancinga kojeg kreira Hocu.ba u saradnji sa projektom MarketMakers I podršku Švicarske Ambasade u BiH. Serijal pratite i na našem Facebooku i Instagramu, a uskoro slijedi i nagradna igra za sve posjetitelje.

(Visited 1.407 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments