Šta sve donosi samo jedna zapaljena cigareta?

11 okt

Kada kažemo sagorijevanje na šta prvo pomislimo? Najčešće na kvalitet zraka i štetne posljedice koje donosi sagorijevanje raznih štetnih materija. Sve češće i na zapaljenu cigaretu i sve štetno što nosi pri sagorijevanju.

Da li ste znali da je temperatura zapaljene cigarete i duhana u njoj oko 900 stepeni Celzijusa?

Šta se događa na tako visokoj temperaturi i kakve posljedice to može imati po aktivne i pasivne pušače? Pokazaćemo vam to na primjeru zapaljene cigarete i na procesu sagorijevanja, koji se odvija svaki put kad se pojavi plamen.

Da bi došlo do procesa sagorijevanja potrebno je imati tri „sastojka“ – gorivo, kisik i toplotu.

U cigaretama, gorivo predstavlja duhan koji snabdijevamo toplotom uglavnom u vidu otvorenog plamena iz upaljača ili šibice, dok se kisik nalazi u zraku. Proizvod sagorijevanja cigarete, pored toplote i zanemarljive količine svjetlosti jeste i dim.

Zbog čega je sagorijevanje štetno?

Sagorijevanje svoje „pravo lice“ pokaže na oko 400 stepeni Celzijusa. Tada duhan počinje da gori i da se stvara duhanski dim kroz koji pušači unose nikotin sa hiljadama štetnih materija. U trenutku kada cigaretu smatramo upaljenom, njena temperatura dostiže i do 900 stepeni pri čemu nastaju toksini kao što su ugljen monoksid i katran.

Svi ovi toksini mogu potencijalno da prouzrokuju ozbiljna oboljenja i naruše ukupno zdravlje, kako pušača, tako i onih koji su pasivni pušači, ali su često izloženi duhanskom dimu.

Šta je rješenje i kakvu opciju imaju oni koji ipak ne žele da ostave pušenje?

Rješenje je zaista, i prije svega, u nama. Najbolje je u potpunosti ugasiti cigaretu. Ali, znamo da to u praksi nije uvijek moguće i da veliki broj pušača jednostavno ne želi da se oslobodi pušenja.

U tom slučaju važno je informisati se o manje štetnim, naučno zasnovanim alternativama. Posljednjih godina, ogroman naučni rad donio je rješenje koje je bazirano na tehnologiji zagrijavanja duhana na mnogo nižoj temperaturi (oko 250 stepeni Celzijusa), čime se eliminiše duhanski dim.

Najpoznatiji uređaj u ovoj kategoriji je IQOS, koji procesom zagrijavanja ne sagorijeva duhan i samim tim ne emituje duhanski dim, već aerosol koji sadrži i do 95 odsto manje štetnih materija. IQOS je prvi i jedini sistem za zagrijavanje duhana koji je Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) svrstala kao proizvod modifikovanog rizika, zaključivši da je izloženost štetnim materijama prilikom korištenja ovog uređaja značajno smanjena u poređenju sa cigaretama.

Takođe, kako je bez dima, bez vatre i bez pepela, korištenje IQOS uređaja ne mijenja kvalitet zraka u prostoriji i ne dovodi do pasivnog pušenja. Njegovim korištenjem, rješava se i sekundarni problem pušenja, koji nikako nije zanemarljiv – problem zadimljenih prostorija, neugodnog i upornog mirisa duhanskog dima na odjeći, koži, kosi, rukama, namještaju, vozilu.

Ipak, ni ovi uređaji nisu bez rizika jer sadrže nikotin koji izaziva zavisnost, i nisu dozvoljeni maloljetnim licima.

 

-mreza-mira.net

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments