Šta se događa sa mozgom ako ne spavate cijelu noć?

13 jan

Šta se dešava sa mozgom ako ne spavate cijelu noć? Posljedice nedostatka sna mogu biti prilično komplikovane. Možda ih i osjećate, a ne znate zbog čega

Koliko često se budite umorni čak i nakon cijele noći sna? Ovo su posljedice nedostatka sna koji vaše tijelo doživljava kao odgovor na stres. Prekomjerna deprivacija sna može prouzrokovati da se svaka racionalna osoba ponaša čudno za šta ni sama ne može da nađe objašnjenje.

Koliko spavanja nam je potrebno da se ne bi osjećale posljedice nedostatka sna?

Većini odraslih potrebno je 7 do 9 sati sati sna svake noći. Sam nedostatak sna se ne smatra poremećajem spavanja, ali može biti simptom i ukazivati na druge zdravstvene probleme. Postoje dve glavne vrste deprivacije sna: akutna i hronična. Prva traje kratko: iz nekog razloga isprekidano spavate ili vas muči nesanica. Hronični poremećaj sna se javlja kada osoba pati od nedostatka sna u prilično dugom vremenskom periodu – nedeljama, mjesecima, pa čak i godinama.

Simptomi nedostatka sna

Ukoliko ne spavate cijelu noć, može vam se dogoditi da osjetite neki od sljedećih simptoma. Možda ispočetka nećete ni povezati njihovu pojavu sa nespavanjem, ali – razmislite još jednom.

Simptomi poremećaja sna su:

smanjen seksualni nagon;

razdražljivost;

umor;

problemi sa memorijom;

depresija;

teškoće u koncentraciji;

nedostatak motivacije.

Posljedice nedostatka sna

Hronična deprivacija sna povećava rizik od zdravstvenih problema kao što su srčani udar, moždani udar i dijabetes. Pored toga, naš imuni sistem značajno slabi i postaje previše podložan raznim bolestima, uključujući i virusne, nesposoban da se nosi sa dodatnim stresom.

Šta se događa sa mozgom ako ne spavate cijelu noć?

Međutim, nedostatak sna takođe utiče na mentalno zdravlje. Dugoročno, osoba sa stalnim nedostatkom sna može doživjeti povećanu anksioznost i čak postati depresivna. Prema novoj studiji sa Univerziteta u Kaliforniji, samo jedna neprospavana noć može uzrokovati da nivo anksioznosti skoči za najmanje 30 odsto.

Studija je takođe otkrila da noć bez sna uzrokuje da se medijalni prefrontalni korteks, dio mozga koji pomaže da se nosimo sa anksioznošću i racionalno razmišljamo, isključi, tako da kada se nađemo pod pristikom, jednostavno ne možemo da mislimo. Istovremeno, ljudi postaju previše razdražljivi jer su emocionalni regulatori mozga preopterećeni.

Pored toga, san igra važnu ulogu u problemima sa pamćenjem. To je zato što se moždani talasi odgovorni za čuvanje uspomena proizvode tokom spavanja – oni takođe pomažu u prenošenju sjećanja iz hipokampusa u prefrontalni korteks, gdje se čuvaju dugoročna sećanja. Usljed nedostatka sna, sjećanja ne dospjevaju u ovaj korteks i zaglavljuju se u hipokampusu, što kasnije može dovesti do zaborava.

 

-ljepota i zdravlje.ba

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments