Šta je “ledeni prst smrti”? Prirodni fenomen koji ubija sve pred sobom

16 mar

Društvenim mrežama proširile su se snimke zanimljivog i rijetkog podvodnog fenomena – ledenog stalaktita. Iako je pojava prije svega zadivljujuća, radi se o opasnom ledenom prstu smrti koji ubija sve oko sebe.

Snimke ledenog prsta smrti koji se iz leda polako spušta u ocean – poznat kao ledeni stalaktit ili ledenica smrti – proširile su se društvenim mrežama. Iako izgleda impresivno, poput nečega iz filma znanstvene fantastike, on zamrzava sve što dotakne i iza sebe ostavlja ledena mrtva trupla.

Taj se fenomen može pronaći na Antarktici, a nastaje kada se tokom zamrzavanja vode u okean istisne sol, zbog čega se stvara vrlo hladna i slana voda koja je teža od normalne morske vode i zbog toga tone.

Jednom kada dotakne morsko dno, širi se i stvara veliki ledeni pokrivač koji brzo može do smrti zamrznuti morske zvijezde, ježeve i druge slične životinje koje se sporo kreču dnom. Može imati promjer do 25 centimetara i rasti do nekoliko metara dnevno, stoji u objašnjenju Guardiana.

Radi se o kompleksnom procesu koji je prvi put zabilježen ‘60-ih godina prošlog stoljeća, prvi ga je snimio BBC, a još uvijek nije u potpunosti objašnjen.

https://www.youtube.com/watch?v=sktTW35Qx0s&embeds_euri=https%3A%2F%2F6yka.com%2F&feature=emb_logo

-buka.com

(Visited 11 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments