Srednja škola u inozemstvu

12 aug

Koje su prednosti srednjoškolskog obrazovanja u inostranstvu?

 • Individualni razvoj učenika i razvoj kritičkog mišljenja

Grupe za rad su male i profesori lično upoznaju svakog učenika, njegove mogućnosti i potencijale i onda se aktivno radi na njihovom razvoju i unapređivanju. Studenti razvijaju kritičko mišljenje i logičko promišljanje, što je nešto što veoma fali lokalnom obrazovanju.

 • Priprema za prestižne univerzitete

Boarding schools rade po najsavremenijim programima, a o njihovom kvalitetu govori i visoka upisna kvota učenika na najprestižnije univerzitete na svijetu, kao što su Oxford i Cambridge. Akademska mobilnost i prestižne škole veoma znače u prijavi za fakultet.

 • Usvršavanje stranih jezika

Tokom svog života u inostranstvu djeca engleski jezik nauče i govore kao maternji, ali često se događa da savladaju i dodatni strani jezik.

 • Internacionalno iskustvo i samostalnost

Kroz školovanje u inostranstvu djeca se sprijatelje sa ostalim učenicima koji dolaze iz cijelog svijeta, imaće uvid u različite kulture i načine života, što mnogo pomaže u kasnijem razvoju internacionalne karijere. Učenici postaju samostalni, odgovorni i motivisani.

U nastavku možete vidjeti Janino iskustvo u Francuskoj srednjoj školi.

 

 

 • Kada i na koji način si počela razmišljati o pohađanju škole u inozemstvu?

Oduvijek mi je to bilo zanimljivo. Sestra mi je išla na razmjenu u Portugal i pamtim to kao njezino predivno iskustvo te sam već tada razmišljala kako i ja želim doživjeti pohađanje inozemne škole.

 • Koju zemlju si željela posjetiti?

Od petog razreda učim francuski jezik i pomalo sam zaluđena Francuskom. Glumim u dramskoj grupi na francuskom koju vodi profesorica Davorka Franić. Zajedno putujemo po festivalima, upoznajemo nove ljude te većinom sami pišemo tekstove predstava. Trenutno se pripremamo za predstavu u Firenzi u svibnju prema tekstu Jacquesa Préverta.

 •  Čini mi se da si jako zauzeta, baviš li se još čime u slobodno vrijeme?

Plešem hip-hop i dancehall u plesnom studiju Universe već 2 godine. Zbilja uživam u tome tako da mi nije žao što nemam puno slobodnog vremena. Zapravo svoje slobodno vrijeme koristim za glumu i ples.

 • Kakva je bila tvoja host obitelj?

Nismo mogle dobiti bolju! Naime, bili su vrlo druželjubivi i otvoreni, a uz to imaju lanac pekara po Azurnoj obali. Možete pretpostaviti što to znači – da smo osim putovanja u Nicu i Cannes isprobavale najfinija peciva i croissante.

 • Kako izgleda školovanje u Francuskoj i u čemu je njegova posebnost?

Školovanje u Francuskoj je dosta slično našem, ali ipak postoje razlike i nešto što mi se nije svidjelo. Škola im traje svaki dan od 8 ujutro pa sve do 17:30. Dobra stvar je što postoji velika pauza za ručak od sat i pol pa se ipak stignemo odmoriti. Slušala sam obavezne predmete: Francuski, Engleski, Znanost, Povijest, Etiku te sam za izborne odabrala: Ekonomiju, Geopolitiku, Njemački i Kazalište.

 • Kakav je pristup profesora u Francuskoj i kakav je odnos prema učenicima?

Općenito se jako profesori trude da nam olakšaju i zbilja smo ih mogle pitati što god nam nije bilo jasno. U dosta stvari škola je slična onoj u Hrvatskoj, ali još jedna razlika koju mogu istaknuti jest da profesori moraju učenicima govoriti vi. To mi je isprva bilo čudno, no brzo sam se naviknula i odgovarala mi je ta razina profesionalnosti. Što se tiče ostalih stvari, strože je nego u Hrvatskoj pa tako nadzornici stoje na hodnicima i kontroliraju red.

 • Opiši mi svoj dan u Draguignanu.

Ustajanje u pola 7, odlazak u pekaru naše host obitelji, zatim u školu. Nakon četiri sata nastave odlazimo na pauzu, ponekad u školsku kantinu, a ponekad u pekaru naše obitelji koja je u ponudi imala i ručkove. Često smo se družili s ljudima iz razreda i jeli u prirodi ili na Gornjem gradu. Najviše prijateljstava sam stekla u kazališnoj grupi u koju sam se učlanila. Čujem se i dalje s njima i odlična stvar je što smo samo Lucija i ja bile iz međunarodnog okruženja u toj školi, svi ostali iz Francuske.

Autorica članka: Naida Selak

(Visited 11 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments