Sezonski poslovi kao odlična prilika za putovanja, zabavu i dobre prihode!

27 jun

Želite zanimljiv, kreativan posao, a istovremeno i dobre prihode…sezonski poslovi su odlučna prilika! Bilo da tražite posao sa skraćenim radnim vremenom, posao sa punim radnim vremenom, iskustvo, zabavu, nova poznanstva ili vam je pak potrebno dodatnog novca „sa strane“, sezonski poslovi su zaista interesantna opcija.

Iako i sam naziv govori o kakvoj formi posla je riječ, treba spomenuti da sezonski posao predstavlja posao sličan privremenom, specifičan po tome što je kratkoročan, tačnije ima određen datum završetka. Ono što ovu vrstu posla razlikuje od drugih privremenih poslova, jeste to što se sezonski poslovi obavljaju isključivo u toku sezone. Česta poveznica za sezonske poslove jeste ljeto, međutim, poslovi se mogu obavljati u bilo kom godišnjem dobu. Neovisno od toga da li vam više odgovara jesen, zima, proljeće ili je to ipak ljeto.

Najvažnije pitanje koje se nameće jeste upravo to koje su prednosti i benefiti ove vrste poslova. U nastavku govorimo o prednostima sezonskih poslova.

  1. Fleksibilnost i zabava

Sezonski radnici mogu uživati i nizati divne uspomene radeći svoj posao, za razliku od većine stalnih poslova. Sezonski radnici poput instruktora skijanja obavljaju posao tokom zime, dok ljeto koriste za uživanje i istraživanje. Sezonski radnici koji su pored toga i studenti, preferiraju ljeto za rad i uživanje, kako bi se tokom zime posvetili učenju i završavanju studija.

2. Unapređivanje vlastitih sposobnosti

Kao jednu od ključnih prednosti, navest ćemo unapređivanje vlastitih sposobnosti. Kroz sezonske poslove stječete iskustvo u praktičnom poslu, dobijate radno iskustvo i dodatno unapređujete svoje sposobnosti i vještine. Pored „tehničkih“ vještina, stječete i komunikacijske vještine koje vam mogu pomoći i u budućim poslovima.

  1. „Vrata“ ka novom, budućem zaposlenju

Sezonski poslovi pored dobrog novca i još boljeg iskustva mogu donijeti priliku i otvoriti „vrata“ vaše željene kompanije. Naime, iako vam niko ne može obećati stalno zaposlenje, ukoliko budete dovoljno vrijedni, marljivi, odgovorni i posvećeni, korak ste bliže ka tome da vas primijete. To može biti od velikog značaja u nastavku vaše karijere.

  1. Provjerite da li ste izabrali pravu profesiju za sebe

Prednost sezonskog rada je ta što vam omogućava istražiti područje koje vas zanima i što dobijate priliku okušati se u njemu. Recimo oduvijek sanjate da radite kao učitelj. Rad u kampu kao savjetnik mogao bi biti vaš idealan sezonski posao – radite s djecom, a istovremeno ste plaćeni. Ako do kraja ugovora shvatite da volite raditi s djecom, imat ćete jasniji put ka karijeri učitelja. Ali u slučaju da shvatite da taj posao ne volite koliko ste mislili, vjerojatno imate dovoljno vremena ponovno razmisliti o svojoj karijeri i preusmjeriti se na nešto novo.

  1. Dobar prihod

Poznato nam je da sezoski poslovi donose jako dobar prihod. Bilo da se radi o dopuni redovnog posla ili novcu koji ćete zaradite tijekom ljeta prije nego što se vratite svakodnevnom životu, sezonski poslovi su savršen način zaraditi nešto novca u kratkom vremenskom periodu.

 

U nastavku čitamo izjavu od Dijane Živković, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu koja ima iskustvo rada na Hvaru, a trenutno je u Americi, također zbog sezonskih poslova:

  • „ Ja sam Dijana Živković, studentica završne godine francuskog jezika i književnosti. Kada je riječ o sezonskim poslovima, moram istaći da me vežu samo lijepe stvari i uspomene. Prvobitno sam radila na Hvaru. Ideju i želju za tom destinacijom sam dobila preko preporuke prijatelja i zaista se nisam pokajala zbog odluke. Prve godine na Hvaru radila sam kao sobarica, dok sam naredne godine bila nadzornica sobarica. S tim u vezi, želim spomenuti da je to prednost sezonskih poslova…možete jako brzo napredovati i ići ka boljim pozicijama. Smatram da su sezonski poslovi odlična prilika za svakog ko želi steći nova znanja, upoznati različite vrste ljudi, kulture, običaje ili steći radnu naviku. Sezonski poslovi su praktični posebno za szudente, jer većina sezonskih poslova se obavlja ljeti, tako da se studije ne zanemaruju. Vođena prelijepim iskustvom na Hvaru, ove godine sam se odlučila za Ameriku. Trenutno sam na Floridi, na poziciji front desk agenta. Razlog mog trenutnog odabira jesu sve čari i ljepote po kojima je poznata ova destinacija. Ovu priliku sam pronašla preko stranice „Work and travel“. Moja poruka za kraj jeste da se svi odvaže na ovaj korak, jer zaista vrijedi i smatram da se neće pokajati, jer toliko lijepog se dobija. Mislim da nijedan posao koji ćete obavljati u životu neće pružiti ovako dobro i nezaboravno  iskustvo. Rad sa toliko ljudi, upoznavanje sa njima, život sa njima… slobodno smijem reći da dobijete drugu obitelj. Bitna stavka jeste i da da poslodavci jako cijene svako radno iskustvo, pogotovo kada je riječ o sezonskim poslovima, jer baš kroz ovu vrstu poslova razvijate komunikacijske vještine, timski rad, ljubaznost…ono što je potrebno u svakoj djelatnosti, na svakom radnom mjestu. Za kraj veliki pozdrav sa Floride!“

– Dijana tokom obavljanja sezonskog posla u Americi.

– Dijana tokom obavljanja sezonskog posla na Hvaru.

 

Iz ovih priča, savjeta i iskustava zaključak je samo jedan: Izađite iz svoje zone komfora, istražujte, učite, radite i zaradite. Možda baš vas čeka odličan posao ove sezone. Nemojte ga propustiti!

 Autorica članka: Almina Krakonja

(Visited 54 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments