Sedam koraka za napredovanje na poslu

29 apr

Svaki zaposleni želi unapređenje i povišicu, ali to se može dogoditi samo ako se dokaže i uspije da “upada u oči” nadređenima.

Naravno, za neke to ide samo po sebi jer su iznad drugih, ali neki moraju pronaći načine da se nametnu i podignu u radnom okruženju, prenosi portal ICT Business.

A ispod je sedam načina da se to postigne.

 

1. Stvorite jake veze

Morate da znate svoje pretpostavljene i da znate šta žele, kako biste to mogli da im date. Osim toga, izuzetno je važno poznavati osobu koja stoji iza vašeg tima ili odjeljenja, jer samo preko nje možete dobiti važne preporuke.

To ćete najčešće znati ako slušate na sastancima i uopšte, svaki vođa kaže ciljeve. Ako on to ne kaže, komunicirajte, otkrijte ih. Zato se potrudite da ih ispunite.

2. Razvijte sve oko sebe

Ne radite samo na sebi, već pomozite drugima da se razvijaju i rade bolje. Naime, kada se vidi da to možete, neko iznad vas će sigurno “upaliti lampu” i ponuditi vam položaj na kome će Vaše vještine biti izraženije. Takođe, željet će da zadrže takvog zaposlenog, pa povišenje nije isključeno.

3. Predvodite promjene

Ponekad će zaposleni odbiti da isprobaju nešto novo jer to više ne mogu. To je posljedica ubrzanih promjena u modernom vremenu.

Dakle, primite palicu i vodite promjene, pokažite da ste spremni za njih i dovoljno motivisani da se prepustite njima. Naravno, pripazite da nadređeni ovo ne shvate kao prijetnju.

4. Inspirišite nadređene

Nudite ideje, nudite načine za obavljanje posla na bolji, brži i bolji način. Predlažite projekte i razne stvari, budite proaktivni i vratiće vam se.

5. Mislite kritički

Ako vidite da nešto nije u redu, recite to naglas i predložite nešto bolje. Ali, opet, oprez. Neki pretpostavljeni će ovo doživjeti kao potkopavanje autoriteta i pretnju. Stoga, učinite to na pravi način.

6. Jasno komunicirajte

Znajte šta želite i kako to reći jer na taj način možete privući pažnju. Pored toga, nadređeni cijene komunikativnu osobu oko sebe, pa bi mogli da vas žele bliže sebi.

7. Budite pouzdani

Ne žurite s ambicijama i na kraju ostanete bez pokrića za njih. Odmjerite vrlo dobro šta možete i kada to možete pokazati, pa se prepustite izazovima, ostavite utisak pouzdanosti.

/biznisinfo.ba/

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments