Savjeti za lakše i bolje pisanje eseja

4 mar

Esej je kraća prozna vrsta u kojoj se obrađuje različita tematika, bilo iz života ili iz nauke, na način koji uključuje razmišljanje i zaključivanje, ali također ima i sposobnost umjetničkog oblikovanja.

U eseju do izražaja dolazi lični stav pisca, njegov izbor problema o kojima piše i njegov vlastiti način izlaganja i zaključivanja. Eseji su danas nezaobilazni dio školovanja, bilo da ste učenik ili student. Pri pisanju eseja nailazimo na razne probleme i poteškoće, i tu je često broj riječi nešto s čime svi imamo problema.

Na vama je da imate neku ideju koju ćete objasniti kroz svoj esej, a na nama je sada da vam damo neke savjete i trikove kako da pisanje eseja postane lakši posao.

Prilikom pisanja eseja, jako je bitno da sebi odredite crtice, tj. ključne stavke na kojima će se ustvari temeljiti vaš esej.

Kako bi to odredili, pripremili smo vam nekoliko pitanja na koje možete odgovoriti i na taj način sebi postaviti smjernice:

  1. O čemu ću da pišem? Koja je ustvari moja tema?
  2. Zašto baš o tome želim da pišem? Da li je ta tema dovoljno vrijedna da se o njoj piše i da li ću, kada krenem pisati, moći sastaviti esej od 500 ili 800 riječi?
  3. Koliko znam o toj temi? Da li trebam dodatno da se edukujem putem neke knjige ili neke web stranice?
  4. Da li postoji neki citat sa kojim bi mogao/mogla da uvedem samu priču? Ako postoji, koji? (obavezno potpišite osobu koja je izjavila, a ukoliko je autor nepoznat i to zapišite)
  5. Šta bi bilo dovoljno dobro za glavni dio da zainteresuje čitatelja? Koji je moj stav povodom stvari koju sam odabrao/odabrala za svoj glavni dio?
  6. Koja bi poruka bila dobra za kraj? Da li imam neku svoju misao, ili da inspiraciju potražim u nekim tuđim izjavama? Da li te izjave dovoljno dobro poentiraju moj esej i iskazuju lični stav? Šta se iz toga može naučiti?

 

Kada ste sebi odredili sve ove stavke, možete početi pisati svoj esej. Jako je važno da budete kreativni i inspirativni, te da izrazite svoje misli i svoje stavove. Profesori jako poštuju učenike i studente koji imaju svoje mišljenje na određenu temu. Ako nemate inspiracije, istu možete potražiti u nekim omiljenim knjigama, člancima na Internetu ili bilo gdje oko sebe. Inspiracija nije za svakoga ista, pitanje je pojedinca.

Sljedeće što možemo spomenuti, a da je jako bitno, jesu pravopis i gramatika. Važno je da vaš esej bude pravilno napisan, a ako niste sigurni u sebe i želite duplu provjeru, možemo vam preporučiti aplikacije koje će za vas provjeriti ispravnost vaših rečenica.

Neke od tih aplikacija su: Grammarly, WhiteSmoke, Ginger i drugi.

Pored gramatike i pravopisa, jako je važno da koristite profesionalne izraze i riječi, posebno ako ste studenti. Ako niste sigurno da li neke od riječi koje ste iskoristili uopšte imaju način da se profesionalnije iskažu, mi vam donosimo nekoliko primjera takvih riječi:

Jako dobro – izuzetno; izvrsno; izvanredno

Malo – kompaktno; mikroskopski

Veliko – masivno; ogromno; značajno

Zato što – iz razloga što

Sljedeće – nadolazeće

Stvari – inputi; faktori

Čini se – nailazi kao

Skoro – praktično; na ivici

Korištenjem – primjenom

Pisanje eseja je težak, ali istovremeno zanimljiv zadatak. Ako ga sebi u glavi predstavite kao neku mini debatu sa samim sobom, sigurni smo da će pisanje eseja biti puno lakše. Uz pomoć ovih savjeta i trikova sigurni smo da ćete uspješno napisati svoj esej.

Autorica članka: Naida Turčalo

 

(Visited 103 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments