Sarajevo Innovations Festival 2022 realizovan uz podršku Telemach Fondacije

18 nov

Proteklog vikenda se u hotelu Europa u Sarajevu, održala šesta smotra studentskih naučno- istraživačkih radova, Sarajevo Innovations Festival čiju je realizaciju podržala Telemach fondacija! Devet sjajnih ekipa koje su sačinjavali studenti tehničkih fakulteta, te čak i posebno talentovani učenici srednjih škola, odmjerili su snage u nauci. Najuspješnijima su podijeljene nagrade u vrijednosti od 2400 KM. Među prezentiranim projektima nalazili su se brojni zanimljivi poput firebot-a (robota koji ulazi u požar i šalje informaciju vatrogascima te u može komunicirati sa unesrećenim i spasiti im život tj. provesti ih kroz sigurno područje), zatim smo imali inovativni saobraćajni znak, koji limitira brzinu vozača, robotsku ruku koja slaže robu, robot čistača podnih površina, te zdravstveni projekat za dijagnsotiku upale upluća, istakli su iz STELEKSA.

Festival je održan u organizaciji Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu – STELEKS, čiji rad podržava Telemach fondacija kao glavni partner ove manifestacije. Ove godine stručni žiri činili su akademik profesor doktor Almir Badnjević, docent doktor Almir Salihbegović. te Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije, Najuspješniji studenti na Festivalu bili su Faris Mehmedović, student pete godine master studija na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu koji je osvojio prvo mjesto, studenti Univerziteta u Nišu, Nikola Stojiljković, Nikola Milenković i Hristina Todorović, kao drugoplasirani, te Isnam Vrce, student Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, kao trećeplasirani, koji je ujedno osvojio počasnu nagradu “dr. Branislava Peruničić”.
“Vrijedi spomenuti da su i ostali učesnici ostvarili izuzetno dobre rezultate i jedno nezaboravno iskustvo koje će, sigurni smo, pamtiti zauvijek.

Neki od studenata su ostvarili važne konekcije koje će im pomoći pri nadogradnji njihovih projekata” – kažu iz STELEKS-a.

 

(Visited 25 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments