Sanela Kalauzović: Budite uporni i nemojte odustajati

26 feb

Sanela Kalauzović je Team Leader Site Reliability Engineer u kompaniji Klika. Njena karijera u IT-u je počela kada se odlučila prijaviti na program BITCamp koji je Bit Alijansa organizovala u 2015. godini te nakon karijere u oblasti ekonomije odlučila se za nove izazove u IT svijetu. U nastavku vam donosimo njenu inspirativnu priču.

1. S obzirom da ste diplomirana ekonomistica, kako ste se odlučili prijaviti na program BIT Camp i na korak promjene svog karijernog puta?

Da, ja sam po struci ekonomistica, završila sam petogodišnji progam i radila sam kao Team Manager, međutim posao koji sam obavljala u tom trenutku nije mi predstavljao izazov i nakon nekog vremena počela sam tragati za programom ili obukom kako bih radila na svom profesionalnom razvoju i postavila nove izazove pred sebe. Baš u tom periodu saznala sam za BitCamp, i nakon što sam pročitala oglas za prijavu na šestomjesečnu obuku iz oblasti Software Developmenta, počela sam razmišljati o prekvalifikaciji. Razlog zašto sam se prijavila je bila izjava gdin-a Damira Ibrišimovića da “Bit Camp nije za mamine i tatine maze”. Već tada mi je bilo jasno da je Bit Camp mjesto gdje se vrednuje trud, rad i intelekt i znala sam da je to prilika za mene.

2. Koji je bio najizazovniji trenutak/zadatak tokom BIT Camp programa?

Ne mogu izdvojiti jedan zadatak kao izazov, svaki dan za mene je bio izazov i svaki dan sam mislila da je to najteži dan koji sam imala, međutim sljedeći bi uvijek bio teži i izazovniji. Bila sam u totalno novoj industriji, posao sam zamijenila ponovnim učenjem, ali ovaj put sam učila mnogo brže i više nego ranije.

3. Na kojoj poziciji trenutno radite u kompaniji Klika?

Trenutno sam Team Leader Site Reliability Engineering tima za dvije svjetske banke, također radim na razvoju Quality Managementa za jednog od klijenata. Osim toga, jedan sam od organizatora internog projekta u Kliki OpenPortSession, koji ima za cilj razmijenu znanja uposlenika firme.

4. Kako izgleda jedan Vaš radni dan u kompaniji?

Radni dan obavezno započinjem čitanjem i odgovaranjem na mailove, kao i evaluiranjem prioriteta na projektu. Svaki dan u isto vrijeme imam daily meeting sa dva tima, gdje podnesemo izvještaje o našem progresu i međusobno podijelimo nove taskove. Tokom dana radim na svojim taskovima koji su nekad menadžerski, a nekad uključuju development u Railsu ili Javi. Pored toga u Kliki veoma često imamo neku aktivnost ili dešavanje, pa često odem na neki kviz znanja, workshop, predavanje ili se okupimo radi proslave nekog rođendana koje često slavimo.

5. Šta biste poručili mladima koji planiraju da svoju karijeru grade u oblasti IT-a?

Budite uporni, nemojte odustajati, ako želite sve možete postići, ali ću opet parafrazirati gdin-a Damira – imajte na umu: IT nije za mamine i tatine maze.

bit-alliance.ba

(Visited 11 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments