Salem Pezić, mladi umjetnik iz Sarajeva: “Trebamo biti što bolja verzija sebe kako bi unaprijedili društvo”

21 apr

Salem Pezić je dvadesetpetogodišnji umjetnik iz Sarajeva. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti – Odsjek za grafiku. Dobitnik je srebrene značke Univerziteta u Sarajevu, a trenutno je asistent na Akademiji likovnih umjetnosti. Salem ne poznaje granicu između života i životnog poziva. On živi umjetnost. 

U nastavku možete pročitati razgovor sa ovim mladim umjetnikom.

U kojem periodu tvog života se javlja interesovanje za umjetnost? 
Samo interesovanje se stvorilo kao potreba djeteta da imitira crtane heroje. Crtani filmovi su dio naše svakodnevnice, naročito djetetu koje se poistovjećuje sa njima i pronalazi u njima svoje idole. Međutim, problem je taj što su crtani filmovi bili ograničeni i nisu mogli da cijeli dan pružaju satisfakciju gledanja na TV-u. Za svaki problem dijete pronalazi u imaginaciji rješenje, pa precrtava te likove, boji, stavlja u kontekst njegove priče i fantazije, a time se zadovoljava i ima lijepo druženje kad god to poželi.
Da li si tokom studija učestvovao na nekom takmičenju, izložbi i slično? Ako da, da li si osvojio neku nagradu?
Učestvovao sam na mnogim likovnim izložbama i kolonijama, kako u Evropi i regionu, tako i na domaćoj sceni. Ono što bih izdvojio jeste da sam dobio pohvalu za dostignuće u mediju grafike na godišnjoj izložbi studentskih radova ALU Sarajevo.
Šta je to na šta si posebno ponosan u svom dosadašnjem radu?
Ponosan sam jer sam u svom došadanjem radu bolje upoznao podneblje u kojem živim, ljude i historiju koju svakodnevno uživamo i time došao do dublje spoznaje samog sebe, što je najbitnije u autorskom radu svakog umjetnika bilo koje branše, pa tako i likovnog.
Pored tvog trenutnog zanimanja, da li imaš neki hobi, nešto čime se baviš u slobodno vrijeme?
Slobodno vrijeme iskorištavam iščitavajući domaću i svjetsku literaturu koja u fokus stavlja čovjeka i njegov smisao života. Slobodno vrijeme volim da provodim i trenirajući, kako duh tako i tijelo.
Koliko smatraš da je fakultet koji si završio imao značaja za razvoj tvojih umjetničkih sposobnosti?
Smatram da je to najbitnija stvar u mom životu, da je dobro mentorstvo pola posla- odnosno pola uspjeha. Kad mlad čovjek radi, uči i istražuje u zdravoj sredini koja je spremna ponuditi mu smjernice i znanje koje mu je potrebno da dodje do cilja, on zadovolji ono čemu teži i ono šta želi da postane. Od takvih ljudi možemo dosta naučiti i uzeti za pouku da sutra budemo takvi, u svakom momentu dostupni i spremni pomoći.
Šta je tebe posebno motivisalo da uspiješ u ostvarenju svojih ciljeva, a da bi želio podijeliti s drugim mladim ljudima?
Posebno me motivisalo stanje u kojem se nalazimo. Smatram da trebamo biti što bolja verzija sebe da bi doprinijeli društvu, kako bi svima život bio lagodniji. Sa druge strane me motiviše sopstveno zadovoljstvo rezultatima ali i greške koje su nastale u tom procesu, budi se opšta potreba da iz ciklusa u ciklus bivam bolji u onome sto radim. To je konstantna energija koja nas vodi naprijed.
Salemu želimo mnogo sreće i uspjeha u budućnosti!
Autorica članka: Razija Zukanović

 

 

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments