Rouge preporuka: Knjige koje će postati filmovi u 2019. godini

9 feb

Svake godine u kinima imamo priliku gledati ekranizacije nekih popularnih knjiga pa i 2019. neće biti iznimka.

Očekuje nas puno književnih hitova koje će producentske kuće prenijeti na veliko platno. Ponuda je raznovrsna te će se pronaći ponešto za svačiji ukus – psihološki trileri, horori, emocionalne tinejdžerske priče i otkačene ljubavne zgode. Neki od filmova imaju potvrđene datume prikazivanja, dok su drugi još u izradi, ali svakako u planu za iduću godinu. Kako god bilo, tu su izvrsne knjige koje biste trebali pročitati prije gledanje filma.

Žena na prozoru – A. J. Finn

Jedan od ovogodišnjih velikih triler-hitova u kojem ništa nije onako kako se čini. Prepun obrata, moćan i potresan, Žena na prozoru sjajna je napetica i istinski naklon Hitchcocku. Prvijenac autora A. J. Finna objavljen je u više od 35 zemalja. Prozvan jednim od najiščekivanijih prvijenaca desetljeća, opravdao je očekivanja zauzevši vrhove top-lista u SAD-u, Velikoj Britaniji, Australiji i drugdje. Ekranizaciju romana producirat će dobitnik Oscara Scott Rudin, a scenarij potpisuje Tracy Letts, dobitnik nagrade Pulitzer.

Sva radosna mjesta – Jennifer Niven

Ova prekrasna i topla priča o dvoma povrijeđenim tinejdžerima bila je s pravom na brojnim listama najprodavanijih naslova. Jennifer Niven maestralna je pripovjedačica koja priča tužnu priču s puno ljubavi, nade i vjere. Likovi ovog romana toliko su inspirativni i puni života da knjigu ne možete prestati čitati. Iako bismo svi voljeli živjeti bez problema, važno je s njima se suočiti, o njima razgovarati, pronaći svoja “radosna mjesta” koja su nam oslonac i pružaju nam snagu. Ovo je takva knjiga.

Projekt Žena – Graeme Simsion

Don Tillman, briljantan, ali društveno neprilagođen profesor genetike, zaključio je kako je došlo vrijeme da si nađe ženu. Ne bi li našao savršenu partnericu, sustavno je i empirijski utemeljeno osmislio Projekt Žena: znanstveni upitnik s pomoću kojeg će eliminirati sve koje ne zadovoljavaju osnovne kriterije – pušačice, kasnilice, vegetarijanke. Rosie Jarman sve je od navedenog. Osim toga ona je i nevjerojatno zavodljiva, strastvena i duhovita. Dojmljiv i posve nekonvencionalan, ovaj osebujni roman Graemea Simsiona privući će svakoga tko se ikad ustrajno borio za život ili ljubav usprkos velikim preprekama. Projekt Žena prava je rijetkost: knjiga koja nam vraća vjeru u snagu međuljudskih odnosa.

Slavujeva pjesma – Kristin Hannah

Prelijepa, dirljiva priča o preživljavanju, ljubavi i borbi za slobodu u okupiranoj Francuskoj. Dvije sestre, rođene u ruralnom dijelu Francuske, nisu ni u svojim najgorim noćnim morama mogle zamisliti kakve će užase donijeti Drugi svjetski rat. Dok jedna ostaje u svom rodnom kraju, primajući u svoj dom neprijatelja (koji će u njoj izazvati neobične osjećaje), druga je mlađa i buntovna, i to će je približiti Pokretu otpora. Iako je roman zasnovan na stvarnim junakinjama, priča je slikovito dočarana sada već poznatim autoričinim stilom (i u nas je objavila nekoliko odličnih knjiga) u kojem bezbroj detalja knjizi daje snažan osjećaj prostora i vremena te opipljivu autentičnost.

Kamo si otišla, Bernardette? – Maria Semple

Bernadette Fox na zlu je glasu. Za Elgieja Brancha, čudo od djeteta zaposleno u Microsoftu, ona je urnebesna, lako zapaljiva, nadarena, nesređena supruga. Za druge majke, koje se okupljaju ispred škole dovozeći i odvozeći svoju djecu, ona je prava opasnost za okolinu. Za arhitektonske stručnjake ona je revolucionarna arhitektica. Za petnaestogodišnju Bee ona je najbolja prijateljica i, sasvim jednostavno, mama. Ali, Bernadette odjednom nestane. A Bee mora krenuti na putovanje do kraja svijeta kako bi je pronašla. Ako će imalo slijediti književni predložak, film će biti zabavan i prepun neočekivanih, ali vrlo životnih situacija.

Ono – Stephen King

U posljednjih je nekoliko godina gospodar strave i užasa doživio toliko ekranizacija svojih romana i priča da ih je teško sve pobrojiti. U idućoj nas godini očekuju (minimalno) dva filma: Groblje kućnih ljubimaca i Ono: poglavlje drugo. Prvi će film biti prikazan na proljeće, a završni dio jezive priče o klaunu Pennywiseu u kinima očekujemo na jesen. Film okuplja klince iz prvoga dijela, ali oni su sada odrasli ljudi koji se još jednom – nadaju se i zadnji puta – suočiti sa svojim najdubljim strahovima. Knjiga je napokon objavljena u integralnoj verziji pa nemate razloga čekati na svršetak priče sve do jeseni. Pročitajte i onda uživajte još jednom u izvrsnim vizualima. Opako.

www.index.hr

 

(Visited 246 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments