Romski jezik od iduće školske godine u školama u Tuzlanskom kantonu

30 nov

Zahvaljujući donesenom Nastavnom planu i programu za romski jezik sa elementima nacionalne kulture, od naredne školske godine, u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona, učenici će moći izučavati i taj jezik.

Cilj je stvaranje inkluzivne i nediskriminatorske obrazovne sredine te očuvanje prava nacionalnih manjina. O tome je bilo govora na manifestaciji povodom 5. novembra Svjetskog dana romskog jezika, javlja Anadolu.

„Romi lagano napreduju, lagano, ali idemo naprijed. Govorili smo ranije o socijalnim problemima Roma, a danas govorimo o kulturi. Siguran sam da Romi u Gradu Tuzla napreduju i da želimo očuvati svoj kulturni identitet“, kaže Nedžad Jusić, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla iz reda nacionalnih manjina.

Do početka školske 2024/2025. godine neophodno je edukovati nastavni kadar, ali i uraditi udžbenike.

Iskustva iz Srbije prezentovala je profesorica romskog jezika i književnoti Marija Aleksandrović.

„U Vojvodini se romski jezik se izučavao kao fakultativni predmet 1997/1998. godine, a danas se izučava na nivou cijele Srbije. Negdje oko 70 škola i oko 2.500 učenika u osnovim školama se bavi romskim jezikom. Imamo problem nedostatka literature za učenike i učitelje, status učitelja nije riješen jer nemaju potpisane ugovore. Međutim, djeca žele učiti romski jezik, ali roditelji nisu zainteresovani. Ne shvataju koliko je bitno da se njeguje maternji jezik što ukazuje da imamo problem sa identitetom“, kazala je Aleksandrović.

Neophodno je, istaknuto je danas u Tuzli, da se akredituje program za učenje romskog jezika kako bi se edukovali zainteresovane osobe i koje nisu romske nacionalnosti, a žele predavati romski jezik.

„Tuzlanski kanton je prvi u FBiH i BiH koji uvodi romski jezik u škole. Za nas je to veliki uspjeh i nadamo se da će i drugi kantoni učiniti isto. Ostaje nam da izvršimo sve neophodne pripreme kako bi nastavni proces krenuo bez problema. Za nas je ovo historijski dan“, zaključio je Nedžad Jusić.

Na području TK-a osnovnu školu ove školske godine pohađa gotovo 600 romske djece, u srednje škole ih je upisano oko 80, a na visokoškolskim ustanovama školuje ih se 8.

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments