Regionalna konferencija: Olakšavanje trgovine oblikuje saradnju i integraciju ekonomija Zapadnog Balkana u digitalnom dobu

23 nov

TIRANA, ALBANIJA — [08.-09.11.] — Carinske i druge vladine agencije na Zapadnom Balkanu će još bliže sarađivati kako bi iskoristile potencijal već uspostavljenih partnerstava u digitalnom okruženju koje se stalno razvija.

Ovo su neki od ključnih zaključaka s Regionalne konferencije o olakšavanju trgovine, pod temom „Otkrivanje saradničkih partnerstava u digitalnom dobu“, održane od 08.-09.11. u Tirani. Konferencija je okupila oko 200 istaknutih dužnosnika i poslovnih lidera iz cijelog Zapadnog Balkana, Moldavije, članica EU, Europske komisije, Svjetske carinske organizacije (WCO) i Sjedinjenih Američkih država. Konferencija je organizirana u sklopu projekta GIZ „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“ (Support to Regional Economic Integration), financiranog od strane Europske unije i njemačke vlade, u bliskoj saradnji s Glavnom carinskom upravom Albanije.

Gospodin Ervin Mete, ministar finansija i trgovine Albanije, istaknuo je postignuti napredak u regionalnoj ekonomskoj integraciji, naglašavajući da Berlinski proces pruža obećavajuću priliku za postizanje zajedničkih ciljeva u području ekonomske integracije i razvoja Balkanskog područja. „Stoga je od najveće važnosti uskladiti carinske postupke s jedinstvenim tržištem EU-a. Ova konferencija pruža vrijednu priliku ne samo za razmjenu zajedničkih vizija i ideja, već i za izgradnju novih oblika saradnje. Vjerujem da će uspješno ispuniti ovu svrhu“, izjavio je g. Mete.

Njegova Ekselencija Karl Bergner, njemački ambasador u Albaniji, naglasio je važnost zajedničkih napora za ekonomski rast regije. „Regionalna ekonomska integracija ključna je za uspjeh ekonomskih reformi unutar ekonomija Zapadnog Balkana, te jačanje njihove predanosti stvaranju efikasnih trgovinskih politika koje će upotpuniti obavezame pristupanja Europskoj uniji. Glavni prioritet ovih napora je ubrzanje programa proširenja diljem regije i provedba inicijativa Berlinskog procesa, koje su postale sastavni dio politike EU prema regiji“, izjavio je.

Gospodin Genti Gazheli, glavni direktor Carinske uprave, istaknuo je važnost prilagodljivih strategija u olakšavanju trgovine. „Carina je prva stepenica u procesu europske integracije, stoga je usklađivanje carinskih postupaka s onima jedinstvenog tržišta EU-a od iznimne važnosti. Doista, olakšavanje poslovnih aktivnosti ima pozitivan uticaj na privredu pod uvjetom da su postupci implementirani učinkovito i efikasno. Olakšavanje carinskih postupaka za uvoz, izvoz i tranzit robe donosi višestruke koristi, povećava volumen trgovine i istovremeno smanjuje birokratiju, skraćuje skupa kašnjenja u trgovinskim aktivnostima i administrativne troškove na granici.“

Dr. Hubert Perr, voditelj saradnje, Delegacija Europske unije u Albaniji, izjavio je da je rad na olakšavanju trgovine ključan, kako za razvoj regionalnog tržišta, tako i za integraciju u jedinstveno tržište EU-a. Potvrdio je predanost Europske unije poticanju saradnje i integracije u regiji: „Novi Plan Rasta za Zapadni Balkan pokazuje predanost EU proširenju, ubrzanoj integraciji, s ciljem rješavanja socioekonomske konvergencije – već sada“.

Gospodin Philippe Duponteil, direktor za digitalnu isporuku carinskih i poreznih politika  (DG TAXUD) Europske komisije  izjavio je da su „saradnja, partnerstvo i povjerenje tri riječi koje idu ruku pod ruku u carinskom svijetu. Te tri riječi bile su vodilje Europskoj komisiji u protekle dvije godine. Dana 17.05.2023. godine, Komisija je usvojila paket reformi carine EU. To su najveće i najambicioznije reforme od osnivanja naše Carinske unije 1968. godine. Saradnja, partnerstvo i povjerenje između trgovaca, međunarodnih partnera i carinskih vlasti temelj su tih reformi. Glavni cilj reforme je dodatno pojednostaviti život ekonomskim subjektima koji su usklađeni i pouzdani. Program AEO postavio je osnov toga povjerenja, ali želimo podići tu saradnju na sljedeći nivo“, objasnio je, ističući da pravi faktor promjene – zbog čega sam jako zadovoljan naslovom ove konferencije na visokom nivou – leži u činjenici da se „sljedeći nivo saradnje“ potpuno ostvaruje putem digitalnih sredstava. Pouzdani i provjereni trgovci će morati koristiti elektronički sistem koji omogućava dostupnost podataka u stvarnom vremenu o kretanju njihove pošiljke i njihovoj usklađenosti sa svim relevantnim zahtjevima putem EU Carinskog podatkovnog centra.

Gospodin Kunio Mikuriya, glavni sekretar Svjetske carinske organizacije, izjavio je da je poticanje olakšavanja regionalne trgovine prioritet u planu rada WCO-a. „U praksi, pristup Jedinstvenom prozoru kao digitalnoj platformi saradnje podržat će carinu u pružanju usluge na jednom mjestu poslovnim subjektima s poboljšanim koordiniranim upravljanjem na granici, uključujući druge vladine agencije, te ubrzati olakšavanje trgovine prema poslovanju bez papira i čak bežičnom poslovanju u budućnosti. Za ovu saradnju potrebna je domaća, ali i regionalna saradnja između carinskih uprava i drugih vladinih agencija, što zahtijeva političku volju i povjerenje, što je relevantno za temu ove konferencije“, dodao je.

Gospođa Tanja Bošković, voditeljica GIZ projekta, naglasila je važnost saradnje u ekonomskoj integraciji regije, ističući relevantnost regionalnog olakšavanja trgovine kao višesektorskog, višedimenzionalnog i više institucionalnog napora koji zahtijeva od carinskih i drugih vladinih agencija da sarađuju ruku pod ruku kako bi unaprijedile regionalnu saradnju i integraciju.

Gospođa Ines Mucostepa, predsjednica, Udruga trgovinskih komora Albanije, izjavila je da je 6. Investicijski forum komora Zapadnog Balkana proveo studiju koja predstavlja prijedloge poslovnog sektora političarima Zapadnog Balkana i EU. Neki od prijedloga uključuju ulaganje u više zelenih i plavih traka, prvo uspostavljanje zelenih traka (Green Lanes) širom regije, a potom i na granicama EU-a, međusobno priznavanje certifikata ovlaštenih operatora, uključujući definiranje posebnih traka za najčešće korištene prijelaze s EU, usklađivanje administrativnih postupaka i upotrebu jedinstvenih digitalnih sistema, itd.

Konferencija je pružila jedinstvenu priliku za prikupljanje iskustava iz najboljih praksi, ne samo unutar EU-a, već i iz cijelog svijeta. Ta saznanja predstavljaju ključne resurse za jačanje prethodnih uspjeha i promicanje efikasne saradnje unutar Zapadnog Balkana i s EU.

Konferencija je bila izvrsna prilika za dijeljenje najboljih praksi ne samo unutar EU-a, već i na globalnom nivou, s ciljem jačanja saradnje unutar Zapadnog Balkana i s EU-om. Poticala je dinamične rasprave koje su predviđale put prema ekonomskoj budućnosti regije i zagovarale progresivne saradnje. Poziv na inovacije i nov pristup olakšavanju trgovine odjekivao je među učesnicima, obećavajući svijetao put prema ekonomskom prosperitetu regije.

(Visited 17 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments