Psihijatar objasnio: Kako možemo prepoznati psihopate?

1 apr

Je li lako uočiti da je neko psihopata? Psihijatar Sohom Das pozabavio se tim pitanjem u videu koji je objavio na YouTubeu.

Ovaj 44-godišnji forenzički psihijatar vodi vlastiti kanal A Psych for Sore Minds, na kojem često raspravlja o slučajevima s kojima se susreo u stvarnom životu, naravno, ne navodeći imena ljudi s kojima je razgovarao.

Kada je u pitanju identificiranje psihopata, dr. Das navodi da je “lično procijenio stotine pacijenata u zatvorima, na psihijatrijskim odjelima i sudovima širom Velike Britanije”.- OGLAS –

U jednom isječku kaže da su pitanja koja mu se redovno  postavljaju kako prepoznati psihopatu i kako možemo znati je li neko koga smo upoznali psihopat. Dr. Das u videu kaže: “Moj odgovor je sljedeći: psihopate je jako, jako teško uočiti.”

Objašnjavajući zašto je to tako, forenzički psihijatar kaže da su psihopati “stvarno dobri u ulozi kameleona i jako se dobro uklapaju. Uz to su šarmantni, druželjubivi i zabavni”. “Dakle, mislim da ne možete prepoznati da je neko psihopat barem prvih nekoliko puta kada ih sretnete”, dodaje.

Dr. Das pojašnjava da ćemo tek s vremenom shvatiti da su psihopati prilično manipulativni i da nas koriste za nešto.

“Oni vam nisu prijatelji jer vole vaše ćaskanje i vaše šale. Oni su vam prijatelji jer žele dobiti nešto od vas. Pokušavaju manipulirati vama”, ističe.

Meta manipulacije ne morate biti vi; to mogu biti i drugi oko vas.

“Psihopate iskoriste ljude i odu dalje. Oni nemaju dugoročnih prijatelja s kojima bi se emocionalno povezali”, zaključuje.

Američka psihološka udruga (APA) riječ “psihopata” koristi za opis osobe s antisocijalnim poremećajem osobnosti. Opisujući neke od načina na koje se poremećaj može manifestirati u ponašanju ljudi, APA navodi opetovana kršenja zakona, iskorištavanje drugih, lažljivost, impulsivnost, agresivnost, bezobzirno zanemarivanje vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih te neodgovornost – popraćenu nedostatkom krivnje, kajanja i empatije.

 

(Visited 24 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments