Prvi let Boeingovog Starlinera s posadom odgođen zbog tehničkih problema

10 jun

Boeingova svemirska letjelica Starliner trebala je obaviti svoju prvu misiju s posadom i putovanje do Međunarodne svemirske stanice (ISS) 21. jula, no tehnički problemi su pokvarili taj plan.

Boeing je zajedno s američkom svemirskom agencijom NASA-om saopćila da odgađa svoju misiju Crew Flight Test zbog dva nova tehnička problema s letjelicom CST-100 Starliner, koje su uočili inženjeri.

Prvi problem se odnosi na sistem padobrana letjelice. Boeing je dizajnirao kapsulu Starliner tako da se spušta nazad na Zemlju pomoću tri padobrana. New York Times piše da je otkriveno da dijelovi vodova koji povezuju sistem s kapsulom nemaju sposobnost da tolerišu opterećenje svemirske letjelice u slučaju da se aktiviraju dva od tri padobrana. S obzirom na činjenicu da će u kapsuli biti posada koja će se morati vratiti na Zemlju, kompanija mora provjeriti svaki aspekt svemirske letjelice kako bi bila sigurna što je više moguće. Boeing očekuje još jedno testiranje padobrana prije nego odredi datum za pokušaj lansiranja.

Osim padobrana, Boeing preispituje upotrebu određene ljepljive trake za omotavanje žica. Navodno, traka bi mogla biti zapaljiva pa inženjeri žele koristiti drugu vrstu za dijelove letjelice kojim prijeti najveći rizik od požara.

Crew Flight Test je posljednji korak koji kompanija mora preći kako bi počela redovno slati astronaute na ISS. NASA je odabrala Boeing za jednog od komercijalnih partnera zajedno uz SpaceX, a Starliner je obavio nekoliko testnih letova bez posade u prošlosti te zaostaje za rivalom. Kao što je poznato, SpaceX je već obavio deset letova s posadom, a prvi još 2020. godine. Pored toga što je poslao astronaute na ISS i vratio ih kući, SpaceX je u svemir slao i civile.

Uprkos poteškoćama, NASA i Boeing ostaju optimistični kada je riječ o budućnosti Starlinera.

-mostarski.ba

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments