Prvi humanoidni robot uskoro na tržištu (VIDEO)

30 apr

 

Već ovog leta na tržištu bi mogao da se pojavi humanoidni robot vođen veštačkom inteligencijom, sposoban za jednostavne, ponavljajuće radnje u blizini ljudi.

Zahvaljujući investiciji od 23,5 miliona dolara američke kompanije OpenAI, koja stoji iza ChatGPT, norveški proizvođač humanoidnih robota 1X Technologies razvio je EVE, komercijalnog androida koji će pokrenuti revoluciju na tržištu rada.

EVE je osmišljen za suptilno pomeranje i rukovanje stvarima te interakciju s ljudima. EVE trenutno koristi točkove za kretanje i već sada može podizati i premeštati predmete, pakovati i otvarati kutije, a uz odgovarajuću veštačku inteligenciju mogao bi kao dvonožni humanoidni robot zameniti ljude u određenim oblicima fizičkog rada, čuvanja dece ili brige o nemoćnima ili bolesnima. U suštini EVE će biti fizička verzija ChatGPT.

„1X je predvodnik potpomognutog rada korišćenjem sigurnih, naprednih tehnologija u robotici. OpenAI Startup Fund veruje u pristup i uticaj koji 1X može imati na budućnost rada“, rekao je Brad Lightcap iz OpenAI.

1X Technologies je osnovan 2014. godine i trenutno ima 560 zaposlenih širom sveta. Nakon spomenute investicije, 1X je na svojim sajtovima pozvao stručnjake za veštačku inteligenciju da se mu pridruže u razvoju androida.

Osim robota EVE, koji je dizajniran za precizne motoričke sposobnosti i usmeren na fizički rad uz pomoć VR i operatera, norveška kompanija počela je da razvija i NEO, koji će kao humanoidni robot maksimalno koristiti veštačku inteligenciju u trenutno neslućenim situacijama. Prihodi od prodaje EVE biće iskorišćeni za razvoj i usavršavanje dvonožnog NEO.

„Ovakva generativna veštačka inteligencija će biti apsolutno transformativna za dva problema koja trenutno imamo s robotima – da su prilično glupi i da ne shvataju uvek šta želimo. Zahvaljujući velikim jezičnim modelima kao što je GPT-4, roboti će moći da deluju mnogo dinamičnije i reaguju na promene u okolini.

Dakle, neće zapinjati u kolotečini nekog scenarija, nego razmisliti o koracima koje treba preduzeti da bi se ostvario cilj korisnika“, za Daily Mail je rekao George Strakhov, marketinški i strateški stručnjak, koji je uveren kako će ljudi u bliskoj budućnosti moći dvostrano i smisleno razgovarati s robotima.

Isto tako, realistična glasovna sinteza, grimase lica i iskazivanje emocija učiniće komunikaciju robota puno prihvatljivijom i ugodnijom, ističe Strakhov.

Konkurencija Tesli

Majkrosoft je u OpenAI uložio 10 milijardi dolara, a implementacija veštačke inteligencije u robote već je dovela do toga da na jednostavnu izgovorenu zapoved „Pronađi gde mogu zagrejati ručak“ pokretni robot unutar prostorije pronalazi i uključuje mikrotalasnu rernu.

„Želimo pomoći ljudima da lakše komuniciraju s robotima, bez potrebe za učenjem složenih programskih jezika ili pojedinosti o robotskim sistemima. Ključni izazov je naučiti ChatGPT da rešava probleme uzimajući u obzir zakone fizike, kontekst radnog okruženja i to kako fizičke radnje robota mogu promeniti stanje u svetu“, objavio je Majkrosoft.

Ova investicija otvara suparništvo i tržišnu konkurenciju OpenAI s botom Tesla Elona Maska, koji još nije spreman za proizvodnju. Mask je prošle godine u Palo Altu predstavio ono što je opisao kao „razvojnog robota“ koji je hodao bez ikakve podrške. Mask je rekao da očekuje da će ovaj robot biti u prodaji za tri do pet godina, što znači da će EVE postati prvi tržišno dostupan humanoidni android.

-bizlife.rs

(Visited 8 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments