Projekt arhitektonskog para Čvoro iz Banjaluke konkurira za CEMEX međunarodnu nagradu u Meksiku

17 okt

Kuća 4 predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Graditeljskoj nagradi CEMEX, međunarodnom natjecanju za najkvalitetnije radove u području graditeljstva. Dodjela priznanja održat će se u studenom/novembru u Meksiku.

Nezavisni stručni odbor nagrade, doc. dr. Gordana Broćeta, prodekanica za naučno-istraživački rad s Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, dr. sc. Ivo Čolak, redovni profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te poznati arhitekt Hasan Ćemalović, odabrao je Kuću 4 iz Banje Luke na lokalnom natjecanju.

U međunarodnom izdanju nagrade odabrani projekt konkurirat će u kategoriji Stambene građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta.

– Ideja ove nagrade je poticati talent u arhitekturi i graditeljstvu, razvijati globalnu kulturu inovacije i kreativnost, kao i poticati upotrebu novih betonskih tehnologija koje jamče visoku održivost u zgradarstvu i infrastrukturi. Ovaj je projekt zadovoljio sve ove kriterije pa vjerujem da će dostojno predstavljati našu graditeljsku tradiciju na svjetskom nivou – rekla je u ime odbora nagrade Gordana Broćeta.

Arhitektonski par Čvoro već je prepoznat i nagrađen na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX.

Naime, još 2010. godine njihov je projekt Rekonstrukcije i uređenja ulice Kralja Petra I. Oslobodioca u Prijedoru osvojio prvu nagradu u kategoriji Pristupačnost, te treću nagradu u kategoriji Infrastrukturnih projekata.

– Kuća 4 pretendira da bude simbol suvremenog društva i element identifikacije, pri čemu kombinacija inovativnih i tradicionalnih elemenata treba da ponudi idealan odgovor za opće prihvatanje – kazao je inženjer arhitekture Saša Čvoro u ime svog tima za pobjednički projekt.

Prepoznavanje izvrsnosti u projektiranju i graditeljstvu najvažniji je cilj ove nagrade. Vjerujem da će ona i ubuduće služiti kao poticaj projektantima i graditeljima u realizaciji projekata koji će biti primjer za buduću gradnju. U ime CEMEX-a čestitam autorima našeg projekta finalista i želim im da ovaj uspjeh ponove i na međunarodnom natjecanju u Meksiku – dodao je direktor CEMEX-a, Velimir Vilović.

Projekti iz Bosne i Hercegovine već godinama sudjeluju na međunarodnom izdanju ove nagrade.

Uz brojne dobitnike u posljednjoj dekadi, treba istaći i da je prošle godine Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osvojila drugo mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine na međunarodnom nivou, u konkurenciji čak sedamdesetak građevinskih projekata iz cijelog svijeta.

Obiteljskii stambeni objekt Kuća 4 izgrađen na uzvišenju sa pogledom na Banjaluku, svedenog je suvremenog arhitektonskog izraza.

Jednostavna, na tek nekoliko oblikovnih elemenata reducirana kuća, ima ulogu kontrapunkta u odnosu na postojeće okruženje.

Funkcionalna organizacija objekta od 320 m2 izvedena je kroz tri nivoa prilagođena potrebama korisnika i zahtjevima izrazito strmog terena.

Inkorporiranje novog objekta u postojeću urbanu strukturu bazirano je na principu potpunog kontrasta u odnosu na šire okruženje.

Ovakvim kontrastom kreirana je nova slika identiteta prostora, koji još uvijek ima identitet grada u društvenoj, ekonomskoj i nadasve socijalnoj tranziciji.

Kuća 4 pretendira da bude simbol suvremenog društva i element identifikacije, pri čemu kombinacija inovativnih i tradicionalnih elemenata treba da ponudi idealan odgovor za opće prihvaćanje.

Kuća 4 je privatna investicija za čije arhitektnsko rješenje su zaslužni Malina i Saša Čvoro, projekt konstrukcije je uradio inženjer građevinarstva Radovan Beleslin iz Centra za graditeljstvo, a izvođač radova je bio inženjer građevinarstva Milan Mamlić iz firme Modul MB.

manager.ba

(Visited 65 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments