Programer iz Trebinja osvojio nagradu NASA

6 okt

Programer iz Trebinja Ranko Mandić osvojio je nagradu za najinspirativnije rješenje Američke svemirske agencije NASA na njihovom godišnjem takmičenju “Spejs eps čelendž” (Space apps challenge) u kome prezentuju probleme iz različitih oblasti i traže rješenja razvijajući takmičarski duh u cijelom svijetu.

Takmičenje se prvi put ove godine odvijalo i u BiH, u Tuzli, ali se Ranko Mandić nije prijavio tamo, već se odlučio za drugu varijantu – za takmičenje preko interneta, iako je u tom slučaju konkurencija mnogo veća.

“U Tuzli je učestvovalo svega pet timova iz BiH, u Srbiji je bilo njihovih osam timova, a preko interneta se prijavilo 119, gdje sam ja bio među osam nagrađenih i to za najinspirativnije rješenje problema NASA tehnologije”, priča Mandić, koji je zaposlen u “Elektro-Hercegovini” kao programer.

Iako voli svoj posao i nije mu dosadio, kaže da se ponekad zamori od brojki i kilovata i da je često u slobodnom vremenu na sajtovima koji se bave istraživanjem svemira, pa je tako došao i do ovoga konkursa.

-Hercegovinapress.com

(Visited 141 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments