Priča o Umoljanima: Znate li za legendu o malom selu na Bjelašnici?

23 nov

Za Umoljane, jedno od najljepših sela na Bjelašnici, veže se posebna legenda o Studenom potoku, koja kaže kako je potok nastao kada je aždaja pokušala progutati selo i njegove stanovnike.

Legenda, koju često prepričavaju stanovnici ovog sela, kaže kako je aždaja krenula preko doline skrivene među brdima kako bi progutala Umoljane. Svojim tijelom je ostavila vijugavi trag u zelenoj dolini, a mještani su, vidjevši je, pobjegli na brdo i zamolili Boga da ih spasi.

Njihove molbe su zatim uslišene i aždaja je skamenjena na brdu iznad sela, a trag koji je ostavila iza sebe ispunila je kristalno čista voda.

Umoljani su danas vrlo popularna destinacija koju godišnje posjete desetine hiljada ljubitelja prirode. U zelenoj oazi uživaju u čistom zraku, hladnoj planinskoj vodi, a ovo selo nudi utočište za one kojima je prijeko potreban odmor od gradske buke i zagađenog zraka.

Želite li doći do Studenog potoka, preporučujemo da krenete putem koji vodi preko Gradine, pastirskog sela iznad Umoljana. Čim se popnete na vrh brda pred vama će se pružiti pogled na vijugavo korito potoka, koje završava tek u kanjonu Rakitnice. Ako želite, ovdje možete posjetiti i nekoliko stotina visok vodopad.

 

/klix.ba/

(Visited 66 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments