“Prestanite se žaliti i svi vaši problemi će nestati”: Životni savjeti akademika Nikolaja

30 sep

Šta je naučio akademik Amosov? “Svaka je osoba sama kriva za svoje probleme. Ljudima najviše štete ljenost i pohlepa, ali isto tako ispaštaju od neznanja i nedostatka zdravog razuma. Da biste postali vitalni i u odličnoj formi, trebaju vam vaši stalni napori i ulaganje.
Srećom čak i kada narušimo svoje zdravstveno stanje možemo ga povratiti. Samo je potrebno da vodimo brigu o sebi. Četiri stvari koje su potrebne da bi smo bili zdravi i vitalni prema doktoru Nikolaju: fizička aktivnost, ograničenja u ishrani, ojačavanje i kvalitetan odmor.

Dovoljno je 20-30 minuta fizičkih aktivnosti dnevno. Zdrava osoba možete postati samo vlastitim snagama. Prestanite se žaliti oko raznih stvari i vaši problemi će nestati. Život nije samo med i mlijeko, morate uložiti velike napore!” Posebnu pažnju doktor Nikolaj Amosov posvetio je temi prehrane.
Naglasio da je važno šta jedete i koliko jedete. Naglasio je izuzetnu ulogu vitamina i minerala i drugih bioloških supstanci koje se mogu dobiti samo iz svježeg voća i povrća. Minimalna doza je 300 grama dnevno, a maksimalna 1 kilogram. Što raznolikije voće i povrće – to bolje.

Čovjek je jak čak i kad ima poteškoća zbog uskraćivanja “radnih” funkcija.. Moderna civilizacija nudi čovjeku za zdrav i dug život mnogo više mogućnosti nego ograničenja i zbog toga trebamo biti zahvalni.
Doktor je takođe savjetovao sljedeće: Odbacite višak hrane, ne bježite od hladnoće, nadoknadite nedostatke u fizičkoj aktivnosti i isključite nepotrebne psihološke podražaje – manje se žalite i manje brinite.

-/centralna.ba/

(Visited 102 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments