Prednosti vs rizici Al u financijskom sektoru

16 maj

U posljednjih nekoliko godina, financijski poslovi su jako brzo napredovali jer je vještačka inteligencija dovela do velikih promjena u ovom sektoru. U nastavku možeš da pročitaš prednosti i nedostatke ove revolucije.

Prednosti vještačka inteligencije u financijskom sektoru

Poboljšanje analitike i predviđanje uz pomoć vještačka inteligencije predstavlja napredak. Al omogućava financijskim institucijama da obrade ogromne količine podataka brže i preciznije nego ikad prije. Zamisli da imaš puno papira s podacima o tržištu, svakodnevnim transakcijama, promjenama u cijenama – gotovo nemoguće je pregledati sve te informacije i izvući relevantne zaključke. No, digitalna inteligencija to može učiniti u trenu.

Algoritmi mašinskog učenja, dio vještačka inteligencije, imaju sposobnost otkrivanja uzoraka i trendova u tim ogromnim količinama podataka. Oni mogu pronaći veze i korisne informacije koje bi mogle biti nevidljive ili previše složene za ljudsku analizu. Na primjer, mogu otkriti da postoji veza između određenih ekonomskih pokazatelja i kretanja cijena dionica ili valuta. Ova sposobnost omogućuje predviđanje budućih kretanja na tržištu, što je od važnosti za investitore i financijske analitičare.

Financijski sektor suočava se s mnogim rutinskim procesima koji zahtijevaju velike količine vremena i resursa. Zamisli da svaki put kada netko zatraži kredit, neko mora ručno pregledati sve podatke, provjeriti kreditnu historiju, analizirati prihode i rashode – to bi bilo izuzetno dugotrajno. Al omogućuje automatizaciju tih procesa. To znači da se računarski programi mogu postaviti tako da obavljaju te zadatke brže i preciznije od ljudi.

Prevare mogu ozbiljno naštetiti povjerenje u financijski sistemu. Vještačka inteligencija otkriva sumnjivih aktivnosti i zaustavljanju prevara prije nego što nanese štetu. Analizirajući transakcije u stvarnom vremenu može identificirati sumnjive obrasce koji ukazuju na moguće prevare.

Rizici vještačke inteligencije u financijskom sektoru

Kao i svaka tehnologija koja se oslanja na podatke od vještačke inteligencije se nosi sa sobom određene sigurnosne rizike koji zahtijevaju pažljivo upravljanje. Ako se algoritmi pogrešno postave ili ako podaci nisu adekvatno zaštićeni, postoji opasnost od sigurnosnih incidenata, uključujući hakiranje ili zloupotrebu podataka.

Vještačka inteligencija koja koristi složene algoritme i analizira velike količine podataka, postaje meta za potencijalne napade hakera. Loše konstruisani algoritmi ili slabosti u sigurnosti podataka mogu omogućiti napadačima pristup osjetljivim informacijama ili čak manipulaciju s rezultatima analiza. Na primjer, napadači mogu pokušati iskriviti podatke kako bi narušili tačnost analiza ili čak potaknuli odluke koje su u njihovu korist.

Osim toga, umjetna inteligencija može postati sredstvo za izvršavanje napada, poznatih kao “napadi na model”. To uključuje manipulaciju s podacima ili algoritmima kako bi se postigao određeni rezultat koji bi koristio napadaču.

Automatizacija procesa uz pomoć Al može smanjenjiti potrebe za čovjekom u financijskom sektoru, što može imati značajne posljedice na tržištu rada. Vještačka inteligencija omogućuje računarskim programima obavljanje raznih zadataka brže i preciznije, što može rezultirati eliminacijom poslova koji su rutinski ili repetitivni.Na primjer, poslovi poput obrade podataka, provjere transakcija ili izrade izvještaja mogu biti automatizirani, što znači da ljudi više nisu potrebni za obavljanje tih poslova.

Nedostatak transparentnosti može rezultirati i nedostatkom povjerenja u financijske institucije i tehnologiju općenito. Ako klijenti nemaju povjerenja u to kako Al donosi odluke, to može ograničiti usvajanje tehnologije i smanjiti njezinu učinkovitost.

-ROLIFY

(Visited 15 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments