Poziv na otvaranje izložbe „Spomenici Drugog svjetskog rata sa fokusom na Spomen kompleks Kadinjača“

30 sep

 

 

 

 

 

 

 

Pozivamo Vas na otvarenje zajedničke izložbe „Spomenici Drugog svjetskog rata sa fokusom na Spomen kompleks Kadinjača“ koja se realizuje u okviru EU projekta „Muzejske priče“ Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija, dana 02.10.2020. godine (petak) s početkom u 11:00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Projekat “Muzejske priče” realizuje se u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II)-Programa prekogranične saradnje Srbija–Bosna i Hercegovina 2014-2020. . Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije

 

 

 

 

Cilj projekta je jačanje kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine i Srbije kroz podršku rada muzejima prekograničnog područja kao čuvara historijskog i kulturnog naslijeđa i tradicije, u smislu povećanja njihove vidljivosti, unapređenja kapaciteta, poboljšanja međusobne saradnje i jačanja pozicije na tržištu kulturnog turizma.

Aktivnosti projekta će doprinijeti jačanju kapaciteta 11 muzeja prekograničnog područja: 6 u BiH (Historijski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica, Muzej „Valter brani Sarajevo“) i 5 muzeja/institucija u Srbiji (Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

 

Molimo da svoje prisustvo potvrdite najkasnije do 01.10.2020. (četvrtak) do 15:00 sati.

Kontakt osoba: Nermina Suljević, e-mail: [email protected]

 

Otvaranje izložbe‚ “Spomenici Drugog svjetskog rata sa fokusom na Spomen kompleks Kadinjača” u okviru projekta “Muzejske priče” finansiranog iz IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Srbija 2014-2020

 

Vrijeme održavanja:      02.10.2020.god. (petak)

Mjesto održavanja:        Historijski muzej Bosne i Hercegovine,

Zmaja od Bosne 5

 

PROGRAM

10:30-10:45– Registracija učesnika

10:45-11:00– Izjave za medije

11:00-11:10- Otvorenje izložbe i obraćanje

Predstavnik Grada Sarajeva

11:10–11:20-Predstavljanje projekta i aktivnosti

Zlatan Saračević, član projektnog tima

11:20-11:30– Predstavljanje izložbe

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine

Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja u Užicu

11:30-12:00– Prigodna zakuska

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments