Postavite si ova 4 pitanja i saznajte koji posao vas može usrećiti

16 sep

 

 

 

 

 

 

 

 

Business Insider prenosi ova četiri pitanja, koja bi si svatko, smatraju stručnjaci, tko je u potrazi za karijerom koja će ga ispuniti, trebao postaviti prije nego što se upusti u posao zbog kojega će ostati iscrpljen i nezadovoljan.

 

Koje su vaše snage?

Jedna od želja gotovo svakog čovjeka na svijetu je da u životu spoji ugodno s korisnim i da ima mogućnost raditi ono što voli.

Ne mislimo pritom samo na ugodno provođenje slobodnog vremena, već i na to da poslovno radimo ono što nas i osobno ispunjava i veseli i zbog čega nam neće biti problem svako jutro rano ustajati.

Ne dobije svatko priliku da mu se ostvari ta želja i nema svatko privilegiju raditi ono što zaista voli, ali u potrazi za idealnim poslom ipak postoje određeni trikovi koji nam pomažu odijeliti poslove koji nas umaraju i iz nas crpe snagu i one koji nam daju neopisivu energiju.

Business Insider prenosi ova četiri pitanja, koja bi si svatko, smatraju stručnjaci, tko je u potrazi za karijerom koja će ga ispuniti, trebao postaviti prije nego što se upusti u posao zbog kojega će ostati iscrpljen i nezadovoljan.

1. Koje vještine su vam pomogle da napredujete?

Još ste kao djeca, možda i nesvjesno, zasigurno izgradili određene vještine koje su vam pomogle da napredujete u najtežim trenucima. Tako je, primjerice, danas uspješni konzultant i direktor Scott Edinger, kao dijete odrastao u siromaštvu, živio u kamp prikolici te je udomljen tek s 9 godina, no ni tamo nije imao baš previše idealne uvjete.

No, sve te okolnosti kasnije su mu pomogle te je jednim dijelom i zbog njih postao toliko uspješan. Na fakultetu je svoje vještine do kraja usavršio te je diplomirao u području komunikacija i retorike. Ipak, ne završava baš svačija priča sretno kao što je završila njegova, no to nikako ne znači da bismo se trebali prestati truditi i rješavati prepreke na koje nailazimo u životu.

Stoga bismo se često trebali prisjećati situacija koje su nas u životu na bilo koji način promijenile te se zapitati postoji li u svim tim situacijama nešto zajedničko. Ukoliko postoji, u tom bismo se smjeru trebali kretati u potrazi za idealnom karijerom.

2. Što vas čini jačima?

Marcus Buckingham, autor knjige “Now, Discover Your Strengths”, objašnjava: “Naše prednosti trebali bismo koristiti u jačanju samih sebe. Sjetite se vremena kad ste se osjećali sretno, radoznalo i uspješno. Upravo su ti trenuci ključni u otkrivanju vaših snaga.”

Također, osvrnite se i na trenutke u kojima vam je svega bilo jednostavno previše. A kada ste se našli u takvoj situaciji, očajnički ste htjeli ponovno preuzeti kontrolu, a to ste mogli napraviti samo uz pomoć vaših najvećih snaga. Kada otkrijete i fokusirate pozornost upravo na snage koje su vas izvukle iz najkompliciranijih situacija, pronaći ćete ono u čemu ste najbolji i najjači – a upravo to je polje u kojem biste trebali tražiti svoj životni poziv.

3. Po čemu ste se kao dijete isticali?

Kao djeca, često radimo stvari koje zaista volimo, bez obzira što zbog toga možda izgledamo čudno ili što smo možda u manjini. No, tada smo najiskreniji, kako prema drugima, tako i prema sebi, zbog čega smo tada ujedno i mnogo sretniji nego kada odrastemo.

Tako su, primjerice, Candice Brown Elliott njeni vršnjaci u osnovnoj školi podrugljivo zvali Brown Enciklopedija, a upravo je ona danas jedna od uspješnijih inženjera, a svoju je najpoznatiju inovaciju uspjela prodati čak i Samsungu. Svojih se školskih dana prisjeća i sama Candice te kaže: “Sva djeca su me smatrala najpametnijom u razredu, no svi profesori bili su ljuti zato što su moje ocjene bile tek prosječne. Smatrali su da ne iskorištavam sve svoje potencijale, a ja sam u međuvremenu maštala o razgovorima s poznatim osobama poput Marie Curie. Sanjarila sam kako ću izmisliti umjetnu inteligenciju, stvoriti leteće gradove te otkriti neke nove vidove umjetnosti.”

I dok su se njena sanjarenja svima, a možda i njoj samoj, nekada činila nestvarnima, danas je vrlo uspješna u onome što radi i ona su joj ustvari samo pomogla da nikad ne odustane od onoga što stvarno voli i želi raditi u životu.

4. Koje komplimente često ignorirate?

Prečesto nam se dogodi da smo slijepi na vlastite snage i sposobnosti, pa kad napravimo nešto zaista dobro, to percipiramo tek kao nešto uobičajeno. Stoga bismo trebali prestati ignorirati komplimente svojih prijatelja, kolega i obitelji, jer ukoliko nam svi zaista često ponavljaju da smo u nečemu izrazito uspješni, možda bismo ih trebali i poslušati.

Ukoliko se nama nešto čini normalnim, svakodnevnim i uobičajenim, to ne znači da je to uobičajeno i iz perspektive ostalih pojedinaca. Možda je upravo neka sposobnost koju posjedujete, a čini vam se pomalo blesavom ili nevažnom, ustvari vrlo rijetka i njome biste možda mogli postići mnogo toga.

-manager.ba
(Visited 148 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments