Pokušajte već večeras! Jedna lijepa aktivnost pred spavanje poboljšaće kvalitet vašeg sna

21 sep

 Slušanje muzike pred spavanje

NESANICA je sve češći problem koji se javlja kod ljudi tokom odraslog doba. U nekim slučajevima, nesanica može da utiče i na pojačavanje simptoma anksioznosti i depresije, ali i da umanji kognitivne sposobnosti.

Već nekoliko decenija unazad naučnici znaju da slušanje muzike utiče djelotvorno na osobe sa insomnijom, a sada su im nove analize to i potvrdile.

Većina istraživanja do sad je bila usmjerena na ispitivanje starijih osoba ili onih sa dijagnozom poremećaja sna, međutim, najnovija analiza je imala za cilj da ispita uticaj muzike na san kod mlađih osoba.

Psiholog Nadjana Mažid i njene kolege sa Univerziteta u Singapuru ispitali su 62 zdrave osobe, starosne dobi od 19 do 31 godine. Svakom ispitaniku su pred spavanje nasumično davali da slušaju veselu i tužnu muziku, kao i fliker ili ružičasti šum. Vesela muzika koja je puštana ispitanicima izvođena je u durskom, a tužna u molskom tonalitetu, dok su za šumove odabrani padanje kiše i šuštanje lišća. Nakon pet dana ispitanici su pravili dvodnevnu pauzu.

Ispitanici su svakog jutra izvjještavali psihologe o svom opštem stanju, kao i o kvalitetu sna.

Primjećeno je da su ispitanici nakon slušanja tužne i vesele muzike prijavljivali poboljšanje u kvalitetu sna.

Obje vrste melodije su smanjila nivo stresa i dovela do toga da se učesnici osjećaju zadovoljnije. Zaključak naučnika je da slušanje muzike pred spavanje nedvosmisleno pomaže kod postizanja kvalitenijeg sna.

“Nalazi studije mogu da se primjene u praksi – s obzirom na to da je slušanje muzike relativno jeftino i lako za primjenu, zdravstveni radnici i laici ga mogu koristiti kao pristupačnu i povoljnu metodu za poboljšanje subjektivnog kvaliteta sna”, objašnjavaju autori.

Mišljenje mnogih je da studija ima nekoliko ograničenja, među kojima je i činjenica da učesnicima nije puštana muzika koju vole – što bi možda pojačalo efekat. Pored toga u obzir je uzeta samo mlađa populacija, što sugeriše da bi u budućnosti ovakve studije više trebale da se usmjere na starije grupe ispitanika.

Studija je objavljena u časopisu Psychomusicology: Music, Mind, and Brain.

 

-nationalgeographic.rs

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments