Pogledajte izum koji je osvojio nagradu na Svjetskoj sedmici vode

22 okt

Macinley Butson iz Australije proglašena je pobjednikom Stockholm Junior Water Prize za 2019 godinu. NJ.KV Princeza Victoria iz Švedske uručila joj je nagradu na dodjeli nagrada za vrijeme Svjetske sedmice vode u Stockholmu.

Macinley Butson kroz svoj projekt razvila je novu inovativnu ultraljubičastu naljepnicu za mjerenje izloženosti UV svjetlu pri dezinfekciji vode.

Naljepnica SODIS mjeri izloženost UV svjetlu koje je potrebno za dezinfekciju pitke vode.

“Ne postoje riječi kojima bih mogla opisati kako se osjećam, jer ne mogu procesirati ono što se upravo dogodilo.” Butson je rekla nakon pobjede. „Ljudi su me toliko inspirirali ove godine i nikad nisam očekivala ovakav ishod. Svi ovdje rade toliko nevjerojatnih stvari, osjećam da je budućnost u dobrim rukama i nikada neću zaboraviti kontakte koje sam stvorila ovdje u Stockholmu.”

Žiri je u svom govoru istaknuo da: „Ovogodišnji pobjednički projekt odnosi se na javno zdravstvo kroz obnovljive izvore energije i vode. Projekt ujedinjuje jednostavnost i pristupačnost. Voda za društvo: uključujući sve! Ovaj je izum praktičan, spreman za globalnu upotrebu. Projekt pokazuje iskustvo i stručnost posvećenog i kreativnog mladog znanstvenika. “

Torgny Holmgren, izvršni direktor SIWI-a, bio je vrlo impresioniran: „Ovaj inspirativni projekt ima ogroman potencijal za lokalne i globalne zajednice. Nadam se da će ovaj projekt djelovati kao katalizator za nadahnuće i mladih i starih na inovacije za nove i održive načine pristupa čistoj i pitkoj vodi. “

Diploma za izvrsnosti dodijeljena je Diani Virgovicovi, Ujedinjeno Kraljevstvo, za otkriće novog fotokatalizatora za tretman vode.

U svom obraćanju žiri je izjavio da je Virgovicova “riješila dugotrajni izazov otvaranjem novih vidika u korištenju fundamentalne znanosti, u kombinaciji s najnovijim tehnikama unutar hemije kako bi oblikovala novu molekulu s velikim potencijalom u tretmana vode.”

Stockholm Junior Water Prize okuplja studente iz 35 zemalja. Tijekom Svjetske sedmice vode, nacionalni pobjednici okupljaju se u Stockholmu kako bi se borili za međunarodnu nagradu.

-manager.ba

(Visited 32 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments