Pet savjeta za učenje stranog jezika u odrasloj dobi

2 apr

Svako se od nas barem jednom našao u situaciji da je počeo učiti strani jezik, ali je vrlo brzo odustao. Srećom, postoje načini kako ostati ustrajan i na koncu mnogo toga i zapamtiti.

 

Svi mi kao djeca lako usvajamo jezik, učimo nove riječi te se bez problema može vidjeti napredak, no odrasli se ljudi često muče s učenjem osnova, a kamoli usvajanjem komunikacijskih vještina stranog jezika. Možda se nekome to čini kao nemoguća misija, ali svakako postoje načini na koje se može lakše ostvariti napredak. Zato vam mi donosimo pet trikova koji će vam pomoći da ostanete ustrajni i možda jednoga dana dođete do razine poliglota.

Svakodnevno učite nove riječi

Kada učite novi jezik, sve što se nalazi u vašoj okolini može poslužiti za razvijanje vokabulara. Jedan je od poznatijih primjera da na svaki predmet u svojemu domu prilijepite papirić s odgovarajućom riječi na stranom jeziku. Tako biste, primjera radi, ako učite engleski, mogli na vaš prozor staviti window ili na vaš stol naljepnicu s riječi table. Pored toga, možete svaki put kada jedete nešto naučite tu riječ na stranom jeziku, opisujte kako se osjećate i slično. Vrlo brzo ćete moći primijetiti rast u vašem vokabularu, koji je jedna od ključnih stavki za vaš cilj.

Učite cijele fraze

Za početak je dobro učiti samo pojedinačne riječi, no s vremenom biste trebali naučiti određene fraze i rečenice koje su često korištene. Kasnije ćete moći u te fraze ubacivati nove riječi koje ste naučili, čime ćete unaprijediti tečnost vašeg govora.

Pričajte s osobom koja tečno priča jezik koji pokušavate naučiti

Bez upuštanja u razgovor nikada nećete moći doći u situaciju da tečno govorite jezik. Iz tog razloga morate napustiti svoju zonu komfora te se dovesti u trenutak gdje se morate sporazumjeti na stranom jeziku. Dobra je stvar u cijeloj priči činjenica da je u velikom broju situacija komunikacija dosta predvidiva i ograničena, kao što je to npr. u restoranu. S vremenom ćete podići svoje samopouzdanje i opustiti se, čime ćete otkloniti početni grč i barijeru u komunikacijskim vještinama

Pasivno se izlažite stranom jeziku

Ponekad se jednostavno prepustite jeziku, bez obzira razumjeli ga ili ne. Otvorite radiostanicu i upijajte jezik, gledajte film na jeziku koji učite s titlovima koje razumijete, čitajte na glas i oponašajte govor koji čujete. Naš je mozak priviknut na učenje određenih obrazaca, a pasivnim izlaganjem uveliko pomažete svome napretku.

Ne brzajte u učenju

Iako vam se u određeno vrijeme čini da ste puno napredovali, nemojte žuriti i nagomilavati dodatne informacije bespotrebno. Učite novi jezik korak po korak, a kada ste sto posto sigurni da ste usvojili određeni dio gradiva, pređite na idući. Besmisleno je previše ići unaprijed jer ćete brzo izgubiti motivaciju kada shvatite da se ne sjećate ničega s početka vašeg puta učenja novog jezika.

/studentski.hr/

(Visited 184 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments