Pet razloga zašto biste trebali otići na razmjenu

2 feb

Da li razmišljaš o tome da se prijaviš na program razmjene srednjoškolaca?

Pročitaj 5 razloga da se upustiš u ovu nezaboravnu avanturu:

  1. EDUKACIJA  – Odlaskom na razmjenu, imate priliku da pohađate časove/kurseve koje inače ne biste imali priliku pohađati u vašoj školi. Isto tako, upoznati ćete ljude sa različitim perspektivama iz različitih dijelova svijeta, a oni će vas upoznati sa vrijednostima koje se cijene u njihovom okruženju. Druge kulture mogu biti sjajan način za upoznavanje sebe. Obrazovanje u nepoznatom okruženju moze vas dodatno motivisati da promijenite pristup učenju jednom kada se vratite kući. Na kraju, boljim shvatanjem drugih i drugačijih proširujete znanje i postajete globalni građanin.
  2. LIČNI RAZVOJ – Dok studirate u inostranstvu, stalno ćete se nalazati u situacijama izvan zone komforta, i upravo u takvim situacijama ćete najviše naučiti o sebi i okolini. Kada se vratite kući, sa puno više samopouzdanja ćete pristupati svakodnevnim zadacima i biti spremni da preuzmete više rizika. Iako početni period života bez roditelja može biti uznemirujući i zastrašujući, vremenom ćete shvatiti da je ovo iskustvo jako korisno za vas.
  3. PRIJATELJSTVA – Odlaskom na razmjenu pronaći ćete mnogo novih prijatelja sa kojima ćete vjerojatno ostati u kontaktu čak i nakon završetka programa. Činjenica da ste drugačiji će zainteresirati ljude u vašem novom okruzenju da vas upoznaju. Kao što je poznato, postoji veliki broj predrasuda o ljudima iz različitih krajeva svijeta, a vi ćete imati priliku da ih razbijete. Zauzvrat, oni će učiniti isto.
  4. NOVI IZAZOVI – Prihvatanje izazova vodi do mnoštva novih prilika. Život je prepun takvih situacija i zato je puno bolje graditi se kroz vlastita iskustva dok ste mladi. Ako ste zainteresovani za usavršavanje svojih jezičkih vještina, studiranje u inostranstvu će vam pružiti priliku da naučite i praktikujete novi jezik sa domaćin porodicom. Iako se to u početku može činiti zastrašujućim i nemogućim, shvatiti ćete da će vam okruzenje u kojem se jezik svakodnevno govori pomoći će pri usvajanju novih riječi.
  5. PROFESIONALNI RAZVOJ – Odlaskom na razmjenu postajete svjesni novih mogućnosti studiranja i profesionalnog razvoja o kojima ranije niste razmišljali. Vašom spremnošću na promjene pokazujete budućim poslodavcima bitne kvalitete koje se cijene i koje će vas izdvojiti od ostalih kandidata. Potencijalni poslodavci u gotovo svim oblastima će cijeniti komunikacijske vještine koje ste stekli kao i razvijenu svijest o grupnoj dinamici. Program će vas isto tako podučiti fleksibilnosti i postizanju kompromisa.

Ukoliko želite da se prijavite za program razmjene srednjoškolaca i otkrijete kulturu, tradiciju i običaje, istražite našu stranicu Postani AFSer i popunite online prijavni formular.

 

Osjeti i ti #AFSeffect

(Visited 94 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments