Pet nevjerovatnih činjenica o svemiru

11 maj

Već hiljadama godina ljudi gledaju noćno nebo sa dozom misterije i divljenja. Uprkos tehnologiji modernog društva ovaj osjećaj je i dalje prisutan u svima nama.

Svemir je stoljećima nadahnjivao mnoge pjesnike, vizionare, umjetnike, moreplovce, trgovce, istraživače, te im u znatnoj mjeri pomogao u formiranju i ostvarenju njihovih ciljeva.

U ovom članku vam donosimo pet veoma zanimljivih činjenica o svemiru koje su vjerujemo, vrijedne vaše pažnje i razmišljanja.

Universe - Wikipedia

  • U svemiru nema zvuka

Astronauti u svemiru moraju da koriste radio valove u komunikaciji. Razlog za ovo je to što je svemir bezatmosferski prostor i samim tim ne proizvodi nikakve zvukove. S druge strane, radio valovi se mogu i dalje pratiti i primati te je ovo i dalje glavni vid komunikacije. “Vanjski svemir” počinje na nadmorskoj visini od 100 kilometara iznad Zemlje, gdje prestaje ozonski štit.

  • Zvijezde iz prošlosti

Postoji velika mogućnost da mnoge zvijezde koje vidimo na noćnom nebu su davno prestale da sjaje, a one zvijezde koje vidimo kako padaju, su ustvari pale prije mnogo miliona godina. Na Zemlji mi i dalje vidimo ove zvijezde iz razloga što je potrebno mnogo vremena da slika zvijezde padalice dođe do nas. To možemo bolje razumijeti preko primjera sa Suncem. Svaki “događaj” koji se odigra na Suncu treba osam minuta da dođe do planete Zemlje i obrnuto.

PHOTOGRAPHY PLUS: 47 Galaxy HD wallpaper, Space, Universe, Planets and stars images

  • Svemir je ispunjen nevidljivom materijom

Sva svemirska tijela koje smo uspjeli detektirati sa teleskopima čine samo 4% cijelokupnog svemira. Ostalih 96% svemira čini tamna tvar koja je velika nepoznanica za naučni svijet. Tamna tvar drži galaksije povezanim na način da vrši gravitacijsku silu, što znači da prema sebi privlači drugu materiju. Naučnici se još bore sa shvatanjem ove tvari i njenog porijekla i ona čini jednu od najvećih nepoznanica svemira.

  • Plutajuća voda u svemiru

Naučnici su pronašli plutajući oblak vode u svemiru koji je udaljen deset miliona svjetlosnih godina od nas. Ispostavilo se da ovaj oblak sadrži 140 triliona veću masu vode od cijelokupne količine vode u svjetskim okeanima.

3d model planet 55 cancri e | 3d model, Planets, Model

  • Planet napravljen od dijamanata

Ovaj planet je duplo veći od Zemlje i procjenjuje se da je njegova “vrijednost” oko 27 noniliona dolara. Nalazi se 40 svjetlosnih godina od Zemlje i naučnici su mu dali ime “55 Cancri e”. Zanimljivo je da se ovaj planet kreće veoma brzo i da mu godina traje samo 18 sati.

/Autor članka: Rijad Cerić/

 

(Visited 48 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments