Pet najboljih gradova za život po ocjenama stranaca

3 dec

Prema godišnjem izvještaju Expat Insider 2020 InterNations, u kojem je anketirano više od 15 000 ljudi koji predstavljaju 173 nacionalnosti i žive u 181 zemlji, donosimo listu pet najboljih gradova kojima su stranci dali najbolje ocjene.

U ovom smislu je stranac svaka osoba koji radi u inostranstvu, zato se mišljenje ispitanika u anketi mogu razlikovati od ukupne populacije. Ispitanici su trebali ocijeniti 25 različitih faktora, koji spadaju u 13 potkategorija, povezanih sa životom u inostranstvu. Tih 13 potkategorija zatim je stavljeno u četiri indeksa – kvalitet urbanog života, finansije, stanovanje i urbani radni život, koji su korišteni za rangiranje 66 gradova širom svijeta.

Istraživanje uključuje i indeks lokalnih troškova života, koji nije uzet u obzir u ukupnom poretku. Međutim, treba imati na umu da su podaci istraživanja za rangiranje prikupljeni u martu 2020., neposredno prije nego što se COVID-19 pretvorio u globalnu pandemiju. Od tada su se uslovi života prilično brzo promijenili na nekim mjestima.

Valensija

Valensija je došla na prvo mjesto u svijetu po indeksima kvalitete urbanog života i lokalnih troškova života. Zapravo, devet od deset stranaca pozitivno ocjenjuje lokalne troškove života (94%) i zdravstvenu zaštitu smatraju lako dostupnom (91%). Takođe su vrlo zadovoljni lokalnom klimom i vremenom, te aktivnostima u slobodno vrijeme, svrstavajući Valensiju na drugo i četvrto mjesto na svijetu po ovim pitanjima.

S više od četiri od pet ispitanih ljudi, koji kažu da je stanovanje u Valensiji povoljno, ona je takođe na prvom mjestu po finansijkom indeksu. Sveukupno, španski grad zauzima treće mjesto u indeksu finansija i stanovanja. Ispitanici su istakli da je u Valensiji lako pronaći smještaj.

Međutim, gotovo polovina (46%) nije potpuno zadovoljna svojim lokalnim mogućnostima za karijeru, a nešto više od polovine (54%) privredu ocjenjuje pozitivno.

Alikante

Alikante je na drugom mjestu u području finansija i stanovanja, te indeksa lokalnih troškova života. To je grad u kojem se najlakše smjestiti. Četiri od pet (83%) stranaca se u ovom španskom gradu osjećaju kao kod kuće, a sedam od deset lako sklapa prijateljstva.

Četiri od pet ispitanika zadovoljno je svojom finansijskom situacijom. Uz to, više od 66% navodi da stanovi imaju pristupačne cijene, a četvoro od pet cijenu života generalno ocjenjuje pozitivno.

Međutim, Alikante je tek na 39. mjestu u Indeksu urbanog radnog života s 44% stranaca koji negativno ocjenjuju svoje lokalne mogućnosti za karijeru. Takođe su lošim ocijenili javni prevoz. Ali, devet od deset ispitanika je zadovoljno zdravstvom, lokalnom klimom i vremenom.

Lisabon

Portugalski grad ima dobre rezultate. Konkretno, u ovom glavnom gradu četiri od pet učesnika ankete se osjeća kao kod kuće, a njih 79% je zadovoljno društvenim životom. Što se tiče aktivnosti u slobodno vrijeme, čak 89% nema nikakve zamjerke, a gotovo svi – 96% su zadovoljni vremenom i klimom u Lisabonu.

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života izdvaja ovaj grad, ali dva od pet ispitanika je nezadovoljno mogućnostima za karijeru, dok se svaki peti žali na lokalnu privredu.

Panama City

Glavni grad Paname visoko je na skali, zbog šestog poretka u području finansija i stanovanja. Čak 72% anketiranih je zadovoljno svojojm finansijskom situacijom. Ističu da je lako pronaći stan, a više od polovine opisuje iznajmljivanje stanova kao generalno povoljno. Njih 76% se osjećaju kao kod kuće u Panama City-ju.

Nisu zadovoljni javnim prevozom i urbanom okolinom.

Singapur

Singapur je visoko rangiran u gotovo svim kategorijama. Zauzima deveto mjesto u indeksu kvalitete urbanog života, ponajviše zahvaljujući izvrsnim rezultatima u sigurnosti i politici. 90% stranaca u Singapuru pozitivno ocjenjuju političku stabilnost, a njih 97% ističe da se osjeća sigurno.

Singapur je na 1. mjestu po indeksu finansija i stanovanja, a 63% ih je reklo da je njihov raspoloživi prihod kućanstva više nego dovoljan da pokrije svoje troškove. Ipak, 20% ih navodi kako su cijene nekretnina nepristupačne. 58% stranaca posebno su zadovoljni lakoćom pronalaska novih prijatelja, a sedam od deset osoba lako se navikne na lokalnu kulturu.

-/ultra.ba/

(Visited 105 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments