Pet korisnih savjeta pri započinjanju karijere

27 sep

Upravo ste dobili prvi posao – čestitamo! Započeti karijeru je uzbudljivo iskustvo, ali može biti i pomalo zastrašujuće. Možda ćete morati naučiti nešto novo, a ovo su savjeti koji će vam pomoći da se lakše uhodate u posao i da izvučete najbolje od svoje karijere!

Prvi dojmovi su važni

Pri započinjanju novog posla vrijedi izdvojiti vrijeme da upoznate ljude s kojima ćete raditi od samog početka. Brzo upamtiti imena, lica, vještine, iskustvo i interese pomoći će vam da razvijete dobre poslovne odnose i olakšate buduću suradnju na poslu.

Nemojte se bojati tražiti pomoć

Često smo pretvrdoglavi priznati da nam je potrebna pomoć iz straha da ne ispadnemo slabi ili neozbiljni. Ali ne zaboravite, svatko negdje mora početi, a potražiti pomoć od kolega neophodan je dio procesa učenja. Tijekom cijele karijere, a osobito u njezinim početcima, dajte drugima do znanja da vam treba pomoć.

Riskirajte

Od samog početka karijere pazite da se previše ne opustite na radnom mjestu. Lako je upasti u monotonu rutinu, pri čemu prestajete stjecati nove vještine i na koncu vam postane dosadno. Ako se to vama dogodi, potrudite se iskoračiti iz udobnosti vaše svakodnevice i suočiti se s novim izazovima koji će pridonijeti razvoju vaše osobnosti. Postavite si nove ciljeve, poduzimajte inicijativu i nemojte se plašiti isprobati nove stvari jer tako ćete naučiti nešto novo i razvijati se u profesionalnom smislu.

Imajte povjerenja u svoje sposobnosti

To se može činiti kao jedna od očiglednih stvari, ali za uspješnu karijeru potrebno je samopouzdanje. Naučite se „prodati” i nemojte se bojati samopromocije. Odajte si priznanje za ono u čemu ste dobri, a ako ste ponosni na rezultat koji ste postigli, podijelite to sa svojim timom. Slavite svoje uspjehe i zabilježite ih za buduću upotrebu. Oni će vam biti osobito važni ako budete željeli promaknuće ili ako odlučite potražiti novi posao.

Mreža, mreža, mreža!

Umrežavanje je često ključ ostvarenja uspješne karijere. Isprva se može činiti čudno, ali učinkovito umrežavanje omogućit će vam da ostvarite kontakte koji vam mogu pomoći u napredovanju u željenoj karijeri. Mnoga su mjesta na kojima možete upoznati zanimljive ljude koji rade u vašem području rada. Ona obuhvaćaju događanja namijenjena umrežavanju, vaše radno mjesto ili čak profesionalne društvene mreže kao što je LinkedIn, pa se pobrinite da ih provjerite što više kako biste imali optimalne izglede za uspjeh.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da uspijete u novoj karijeri. Sretno!

U suradnji s EURES-om, europskim portalom za mobilnost pri zapošljavanju.

 

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments