Pametni grad budućnosti u Meksiku

22 maj

Italijanski arhitektonski studio Stefano Boeri Architetti iz Milana, nedavno je otkrio nevjerovatan dizajn za prirodom inspirisan “pametni grad” u gradu Kankun u Meksiku. Ovaj “pametni grad” će služiti kao plan za inovativno i održivo urbano planiranje.

Ovaj projekat je kreiran za građevinara iz Hondurasa Grupo Karim i direktna je alternativa planovima za šoping distrikt koji će se graditi u zoni. Pametni grad pošumljavao bi pješčani kamenolom od 557 hektara sa nadom da će biti potpuno energetski nezavisan zahvaljujući velikom broju solarnih ploča koje ga okružuju. Takođe je planirano da poljoprivredno zemljište u okolini bude glavni izvor hrane stanovnika pametnog grada.

Ako sve bude išlo po planu Smart Forest City u Kankunu imaće kapacitet za otprilike 130.000 stanovnika. Grad će se takođe moći pohvaliti sa 400 različitih vrsta biljaka koje je pažljivo izabrala arhitektica pejzaža Laura Gatti.

Zahvaljujući novim javnim parkovima i privatnim vrtovima, zelenim krovovima i zelenim fasadama, područja koja su trenutno zauzeta biće vraćena prirodi kroz savršen balans zelenih površina i zgrada.

Višenamjenski razvoj biće okružen ogromnim solarnim pločama koje imaju potencijal, ne samo da ispune, već i da premaše energiju koja je potrebna za potrebe stanovnika. Ogroman poljoprivredni pojas je planiran da okružuje urbanu zonu. Podvodne cijevi navodnjavale bi polja i voda bi se tretirala u moćnom tornju za desalinizaciju.

Tradicionalna vozila bi bila zabranjena u gradu i obezbijedio bi se sistem električnih vozila koji bi prevozili stanovnike i turiste kroz zonu.  “Pametni grad” u Kankunu obećava da će biti istraživačko sjedište za inovacije i kreirati projekte koji će pozitivno promijeniti svijet.

Prijedlozi uključuju centar za napredno istraživanje koji bi bio dovoljno velik da ugosti međunarodne organizacije, univerzitetska odjeljenja, multinacionalne kompanije i niz istraživačkih i razvojnih objekata posvećenih pitanjima održivosti i zelene infrastrukture.

/ultra.ba/

(Visited 57 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments