Ovo su najbogatije žene svijeta u 2022. godini

13 aug

Rijetke su milijarderke koje su potpuno same stekle svoje bogatstvo, kao što je to učinila Rijana – nedavno proglašena za najmlađu “self-made” milijarderku u SAD. Ipak, sve i da su mnoge prebogate žene svijeta dobar dio svoje imperije naslijedile, ne mogu im se osporiti ambicija, smisao za biznis i “talenat” da zadrže sav taj novac.

Objavljena je i lista najbogatijih žena planete za 2022. godinu, a na prvom mjestu ponovo se našla Fransoaz Mejers Betankur (69), unuka osnivača L’Oreala, čija je neto vrijednost procijenjena na 74,8 milijardi dolara.

Alis Volton (72), ćerka osnivača Volmarta, zauzela je drugo mjesto, sa bogatstvom vrijednim 65,3 milijardi dolara, a odmah iza nje je Džulija Koh (60) koja je zajedno sa svoje troje djece od supruga naslijedila imperiju Koch Industries. Njena lična imovina iznosi 60 milijardi dolara.

Tu je svakako i Mekenzi Skot (52), spisateljica i filantrop, inače bivša žena osnivača Amazona, Džefa Bezosa. Njeno bogatstvo vrijedno je 43,6 milijardi dolara. Poznato je i da Mekenzi velike svote novca donira, a ima čak 25% udjela u gigantu iz oblasti e-trgovine.

Na petoj poziciji liste najbogatijih žena svijeta je Žaklin Mars (82), koja posjeduje jednu trećinu kompanije Mars, najvećeg globalnog proizvođača slatkiša. Posjeduje imovinu u iznosu od 31,7 milijardi dolara. Za petama joj je najbogatija Australijanka, “teška” 30,2 milijardi dolara. U pitanju je Đina Rajnhart (68), nasljednica kompanije Hancock Prospecting.

Mirijam Adelson (76) je udovica Šeldona Adelsona, bivšeg izvršnog direktora i predsjednika kockarnice Las Vegas Sands, koji je preminuo u januaru 2021, u 87. godini života. Mirijam posjeduje bogatstvo vrijedno 27,5 milijardi dolara.

Suzan Klaten (60) je moćna biznismenka koja stoji iza BMW-a, tačnije, posjeduje 19% udjela u tom proizvođaču automobila. Procijenjena vrijednost njene imovine je 24,3 milijardi dolara.

Iris Fontbona (80), udovica Andronika Lukšića, koji je stekao bogatstvo u rudarstvu i biznisu s pićima, prije nego što je 2005. umro od raka. Procjena je da imovina Iris vrijedi 22,8 milijarde dolara.

Svakako ne treba zaboraviti ni Abigail Džonson (60), izvršnu direktorku firme Fidelity Investments od 2014. godine, kada je preuzela dužnost svog oca. Njena imovina vrijedi 21,2 milijarde dolara.

/investitor.me/

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments