Ovo je idealan posao za studente koji žele raditi cijelo ljeto, ali je dosta opasan

11 apr

U potrazi za studentskim poslovima tijekom ljeta studenti nerijetko odaberu biti – spasioci. Bilo da se radi o poslu na plaži, jezeru, nekom kupalištu ili bazenu, dobiti ovaj posao nije jednostavan zadatak. Studenti, kao i drugi kandidati za taj posao, moraju proći tečaj, a da bi uopće došli na tečaj, kandidati moraju isplivati 400 metara u manje od osam minuta i preroniti bazen u duljini od 25 metara. I to je najlakši dio.

Temeljna uloga spasioca je da nadzire vodenu površinu, znači plažu, a između ostalog radi i prevenciju, upozorava kupače i obilazi plažu. To je zanimanje koje je veoma opasno, no pomaže ljudima i spašava živote. Hrvatski Crveni Križ i za ovu ljetnu sezonu organizira tečaj za spasioce na otvorenim vodama, a na njega se mogu prijaviti i studenti koji su u potrazi za ljetnim poslom.

Kandidati moraju isplivati 400 metara u manje od osam minuta i preroniti 25 metara

Tečaj se provodi na razini cijele hrvatske, od Dubrovnika do Istre, od Slavonije do Zagreba i interes je svake godine velik. No, da bi uopće došli na tečaj, kandidati moraju isplivati 400 metara u manje od osam minuta i preroniti bazen 25 metara. I to je najlakši dio tečaja. Neki od ovogodišnjih kandidata su profesionalni plivači, no čak je i njima ovaj tečaj zahtjevan.

– Bavio sam se plivanjem jedno 10 godina. No nisam dugo plivao pa mi je malo teže ovo sad, sve mi je teško, priznao nam je jedan od kandidata koji su dio tečaja ovog tjedna odrađivali na bazenu u Utrinama.

Krunoslav Špajdl, instruktor spašavanja života na vodi koji je tu s ostatkom volontera Hrvatskog Crvenog Križa kaže kako ovakvi tečajevi nisu ništa novo.

– Ideja je krenula davno, 1996. godine. Od 2004. – 2005. počeli smo s tečajevima u Zagrebu i ostalim dijelovima Hrvatske, objašnjava nam Špajdl.

Na Zagrebačkom bazenu Utrina održava se prvi dio tečaja, takozvani bazenski dio koji traje četiri dana, nakon čega idu na još tri dana na Jarun. Upravo ovdje je Špajdl prije gotovo deset godina položio tečaj za instruktora.

– To je dobro zanimanje za studente, može raditi na bazenima cijelu godinu i na plažama tijekom sezone, kaže Špajdl, no dodaje kako svi koji se prijavljuju moraju biti svjesni jedna veoma bitne stvari

Opasno je zanimanje. Moraju biti spremni, znati što ih čeka i biti sposobni za ono što ih čeka, dodaje.

Na bazenu Utrine vidjeli smo kako izgleda dio tečaja za kandidate

Na kraju bazenskog dijela, kandidati ponovno imaju norme koje moraju zadovoljiti. Moraju zadovoljiti ronjenje 25 metara tri predmeta, plivati vaterpolo kraul 50 metara ispod 45 sekundi i odraditi vježbu spašavanja bez opreme ispod dvije minute. Nakon toga odlaze na otvorenu vodu i tamo odrađuju vježbu spašavanja s opremom gdje moraju trčati po plaži, primiti utopljenika te pružiti prvu pomoć unutar tri minute.

– Ovo je zanimanje za sve koji vole imalo pomagati ljudima i osjećaju potrebu da nekome pomognu. Ovo je iznimno inspirativan posao koji puno ispunjava, ali je ujedno i opasan, zaključuje Špajdl.

Kako izgleda dio tečaja na bazenu u Utrinama možete pogledati u videu ispod.

 

-SREDNJA.HR

(Visited 39 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments