Ovih 20 legendarnih knjiga mogle bi vam zauvijek promijeniti život

11 okt

Ovo je lista knjiga koje morate početi odmah čitati ako želite biti bolji

U trenucima dokolice ili vožnje vlakom, autobusom ili tramvajem čovjek se zapita što bi, dovraga, mogao čitati. Dan-danas čitanje kao da je postalo luksuz bez kojeg ipak još uvijek ne možemo niti ćemo ikada moći, no svejedno moramo brižljivo čuvati dragocjene sate kako bismo mogli neometano čitati. Ili ih lukavo potkradati banalnim svakodnevnim situacijama.

U svakom slučaju, čitali mi u prometu, u krevetu ili na wc-u, na papiru ili pak na ekranu Kindlea, laptopa ili smartphonea, dobra knjiga zlata vrijedi. Zato i tako volimo slagati sve te naoko besmislene, ali toliko zanimljive top-liste različitih naslova iz svih mogućih razdoblja i žanrova. Bez pretenzija za stvaranjem ikakve apsolutne top-liste, jer to je ionako nemoguće, konzultirajući izvore interneta i vlastiti čitalački ukus, složili smo za vas listu od 20 knjiga, starih i novih, domaćih i stranih, koje će vam barem malo promijeniti život ili pogled na nj. Pročitajte zašto.

Robert M. Pirsig: Zen i umjetnost održavanja motocikala

1. Robert M. Pirsig: Zen i umjetnost održavanja motocikala

Trebate li malo više poticaja u svom životu? Pročitajte ovaj filozofski roman i Robert M. Pirsig pomoći će vam shvatiti koliko je zapravo važno da vam je zaista stalo do onoga što radite. Drugim riječima, ako popravljate motocikl, onda ga zaista popravite. Nemojte usput slušati glazbu ili paralelno raditi još nešto. Učinite to što morate i učinite to s ponosom.

Kurt Vonnegut: Mačja kolijevka

2. Kurt Vonnegut: Mačja kolijevka

Od svih Vonnegutovih knjiga koje ste pročitali i koje ćete tek pročitati, ova postavlja možda najviše pitanja, i to na sjajan način. Jonah, pripovjedač, želi napisati roman o izumitelju atomske bombe, dr. Franku Hoenikkeru. Ova knjiga će vas natjerati da se zapitate bi li potraga za znanjem trebala imati granica ili ne. Potaknut će vas i da razmišljate o moći oružja, kao i o tome da čak i najkompetentniji ljudi koristeći ga čine pogreške. Plus, uza sva ta znanstvena propitivanja dolazi i istraživanje religije i njene uzaludnosti. Stvarno.

Chuck Palahniuk: Nevidljiva čudovišta

3. Chuck Palahniuk: Nevidljiva čudovišta

Upozorenje: ova knjiga je uznemirujuća. I to uznemirujuća na način da supermodel bude puškom pogođen u lice i onda pođe na putovanje kako bi otkrila tko je to učinio – toliko uznemirujuća. No, kao i priča, i pisanje i struktura na svakoj stranici pokazuju da ništa nije onako kakvo se čini. I naposljetku, sve je to, da, lekcija o tome kako je to stvarno voljeti nekoga.

Janet Fitch: Bijeli Oleandar

4. Janet Fitch: Bijeli Oleandar

Život će vas stvoriti ili slomiti, odnosno i stvoriti i slomiti. Kad Astridina majka bude strpana u zatvor zbog ubojstva svog bivšeg ljubavnika, Astrid je smještena u sirotište u Los Angelesu. To je dovoljno da slomi bilo koga, no suprotno svim očekivanjima, mi čitajući otkrivamo kako Astrid preživljava oslanjajući se isključivo na svoju unutrašnju snagu. Inspirativno, zar ne?

Truman Capote: Hladnokrvno ubojstvo

5. Truman Capote: Hladnokrvno ubojstvo

Ovaj dokumentarni roman pripovijeda o ubojstvu obitelji Clutter 1959. i zašto su ubojice, Perry i Dick, počinili taj zločin. Truman Capote uvodi nas u priču bez da sudi, a čineći tako tjera nas da donosimo vlastite zaključke o pravosuđu i jurisdikciji, sustavu kažnjavanja i prirodi nasilnih i krvavih zločina.

Jeffrey Eugenides: Međuspol

6. Jeffrey Eugenides: Međuspol

Ovaj zapanjujući roman razvija se oko lika zvanog Calliope Stephanides (ili Cal) i preporučljiv je svakome tko se zanima za fenomenologiju spola i načine na koje biologija i obitelj oblikuju naše identitete.

Vladimir Nabokov: Ada ili Ardor

7. Vladimir Nabokov: Ada ili Ardor

Da ne bi bilo zabune, “Lolita” je izvrstan roman, no “Ada ili Ardor” je mnogo kompleksniji. Usred romantičnog zapleta između Van Veena i njegove rođakinje Ade leži jedna puno šira tema o prirodi vremena, i kako ono istodobno mijenja i sve i ništa.

 Toni Morrison: Voljena

8. Toni Morrison: Voljena

Uzbudljivi roman velike američke spisateljice Toni Morrison prati Sethe, oslobođenu od ropstva ali nikad zapravo sposobnu da odagna ružna sjećanja. Riječ je o beskompromisnom pogledu u užase ropstva, no u kojem ćete, začuđujuće, pronaći i nadu.

Sherman Alexie: Potpuno istinit dnevnik polu-Indijanca

9. Sherman Alexie: Potpuno istinit dnevnik polu-Indijanca

Junior je odrastao u rezervatu Indijanaca Spokane, ali je također i obećavajući crtač stripova koji sanja o uspjehu. Ova knjiga je zabavna, pametna i potresna, i zbog svega toga potaknut će vas da se zapitate štošta o životu, sudbini i stripovima, što je ionako jedno te isto.

Jon Krakauer: Pod zastavom raja

10. Jon Krakauer: Pod zastavom raja

Genijalna publicistička knjiga ovog pisca proučava povijest kršćanske sekte Mormona od njenog osnivanja pa sve do današnjih skandala, pri čemu nije samo svima potpuno razumljiva, već se i čita u jednom dahu. Zahvaljujući ovoj knjizi, dobro ćete promisliti o svojoj vlastitoj vjeri, budući da se ovdje proučavaju uvjerenja relativno nove religije.

Max Brooks: Svjetski rat Z

11. Max Brooks: Svjetski rat Z

Vjerovali ili ne, no i knjige o zombijima itekako vam mogu promijeniti život. To je stoga što ova knjiga nije samo o hranjenju mozgovima, već u njoj ima i mnogo kulturne antropologije, politike, rata i sukoba koji se čine beznačajnima jednom kad sudbina svijeta visi o niti. Ova knjiga je svojevrsni reality-check koji je pritom ispunjen i nevjerojatnim zombijima.

Barbara Kingslover: Rasipno ljeto

12. Barbara Kingslover: Rasipno ljeto

Ova knjiga temelji se na ispreplitanju sudbina troje potpuno različitih karaktera. Zvuči poznato, zar ne? Međutim, u njihovoj priči koja se odvija na južnim obroncima gorja Appalachian na sjeveroistoku Kanade i SAD-a, odnosi i veze među njima uravnotežuju se s prirodom koja ih okružuje. Kao i obično, knjiga postavlja sudbonosna pitanja o smislu života i svačijem mjestu u svijetu, o ljubavi, smrti i važnosti prijateljstva, no čini to na uvjerljiv i nadasve šarmantan način.

Georges Simenon: Vlak

13. Georges Simenon: Vlak

Dobri stari francuski krimi-majstor Simenon u ovom kratkom romanu postiže da osjetimo sav užas i neizvjesnost nacističke najezde na Francusku 40-ih godina. Naš anti-junak zove se Marcel Feron, koji se upušta u novu ljubavnu vezu nakon što ga njemačka invazija razdvoji od trudne supruge. Čitajući ćete se zapitati je li opravdano u danom trenutku zanemariti odgovornost koju uvijek imamo prema sebi i drugima, i može li se poslije toga nastaviti živjeti.

Kazuro Ishiguro: Nemoj me napustiti

14. Kazuro Ishiguro: Nemoj me napustiti

Ništa povezano sa čitanjem ove knjige nije samo tako, jer je njezinu iskrenost teško, ali nužno podnijeti. Otuđenost čitavih društvenih grupa, propuštanja prilika za ljubav zbog benignih pogrešnih odluka samo su neke od tema kojima se pisac bavi. Knjiga je prelijepa, složena i nezaboravna. Također, to je i znanstvena fantastika. Pročitajte ju.

 

15. George Orwell: Posveta Kataloniji

Vrsno napisani i izrazito utjecajni memoari Georgea Orwella iz Španjolskog građanskog rata štivo su koje se danas spominje rjeđe nego njegovi najpoznatiji romani, “Životinjska farma” i “1984”. No, riječ je o knjizi koja pri svakom ponovnom čitanju iznova potvrđuje koliko je njezin autor bio pronicljiv, lucidan i empatičan intelektualac, a na kraju krajeva i hrabar i požrtvovan čovjek spreman da gine za svoje ideale. I prijatelje. U vremenu gdje se sve vrijednosti naveliko relativiziraju, “Posveta Kataloniji” dragocjen je uvid u dramatično razdoblje u životu čovjeka koji je sve svoje bitke izvojevao s neskrivenom strašću.

Juan Manuel de Prada: Pičke

16. Juan Manuel de Prada: Pičke

Premda naslov sugerira drukčije, “Pičke” nipošto nisu mizogini pamflet pohotnog muškarca, nego očaravajuća zbirka vrlo kratkih priča koje se na zadivljujuć i neponovljiv način bave uzvišenom temom u naslovu. Prije svega, “Pičke” otkrivaju duboko poštovanje svoga autora prema ženskoj seksualnosti i erotici uopće, a pune su poetski rafiniranih pasaža i izvanredno duhovitih detalja koji dokazuju da i erotsko pismo može biti zrelo, intelektualno napeto i filozofski potentno. Knjiga za držanje uz uzglavlje kreveta.

Mak Dizdar: Kameni spavač

17. Mak Dizdar: Kameni spavač

Jedina posve poetska knjiga u ovom popisu ujedno je i međaš bosanske i jugoslavenske poezije uopće. Prvi put objavljena 1966., ona predstavlja trenutak u kojem je Mak Dizdar pronašao potpuno nov i originalan pjesnički jezik, istodobno drevan i moderan. Praiskonski jezik epitafa s bosanskih stećaka pjesnik je sjedinio sa svojim izrazito modernističkim duhom, stvarajući bezvremenu poeziju i zaokruženi ciklus pjesama koji istodobno funkcionira kao najbolja refleksija Bosne ikad napisana i stihovana kronika suštinskih promjena u životu svakog suvremenog pojedinca.

18. Pat Gilbert: Strast je u modi – prava priča o The Clash

Kratko i jasno – ovo je dosad najbolja biografija jednog od najznačajnijih bendova anglofone rock kulture, prvaka prvog vala britanskog punka, socijalnog osvještavanja engleske mladeži na pragu tačerizma i brisanja granica između glazbe Zapada i Istoka, Sjevera i Juga. Međutim, briljantna knjiga glazbenog novinara Pata Gilberta ujedno je i opora sociološka studija Ujedinjenog Kraljevstva na prijelazu jednog desetljeća, rasapa njegovih institucija i rađanja društva kakvog poznajemo danas, opterećenog paranojom, terorizmom i rasnim nemirima, u kojem su The Clash i mnogo godina nakon raspada još uvijek jedni od rijetkih svjetlonoša. Čisto guštanje!

19. Željko Malnar i Borna Bebek: U potrazi za Staklenim gradom

Kad je riječ o avanturističkim knjigama ceste, i Hrvatska svoje konje za trku ima. Dok je Joža Horvat plovio oceanima i o tome pisao izvanredne putopise, Željko Malnar i Borna Bebek pismeno su dokumentirali jedno od svojih brojnih zajedničkih putovanja na Istok, i kopnom i morem, u potrazi za zagonetnim Staklenim gradom. Tko još nije imao prilike upoznati Malnara osim kao otkačenog voditelja “Noćne more”, iznenadit će se koliko u ovoj knjizi ima iskrene poezije i autentičnog nonkonformizma. Već nakon prvih par poglavlja kao u groznici ćete poželjeti i sami poći na neko slično putovanje, a za takvu knjigu nema bolje preporuke.

Vladimir Colin: Legende Vamove zemlje

20. Vladimir Colin: Legende Vamove zemlje

Prema ovoj zbirki autorskih bajki rumunjskog pisca Vladimira Colina Igor Kordej nacrtao je “Vama”, jedan od najboljih hrvatskih, jugoslavenskih, pa i europskih stripova 80-ih. Svijet Vama nalik je svim drugim svjetovima adolescentske fantastike, a opet i nije, nekako je mračniji, teži i neprohodniji. Mitologija Vama poziva se na Bibliju, nordijska i staroslavenska božanstva. To je jedinstveno kreativni melanž utjecaja različitih kultura u čijem je središtu potraga za onim univerzalnim ljudskim pitanjem – kako postati čovjekom? Maštovito, nesputano i nenadmašno.

telegram.hr

(Visited 234 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments