Ova vrsta prehrane će vam pomoći da poboljšate kvalitet sna

27 jan
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ukoliko želite isprobati novi način pomoću kojeg ćete poboljšati kvalitetu sna, vrijeme je da se počnete hraniti na mediteranski način.

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics analiziralo je prethodna istraživanja koja su objavljena između 1975. i 2021. godine. Cilj je bio utvrditi koja vrsta prehrane najbolje pomaže u poboljšanju kvalitete sna. Istraživači su naglasili da je mediteranska prehrana ubjedljivo bolja od ostalih.”Oni koji jedu veću količinu povrća, koštunjavog voća, maslinovog ulja, ribe i drugih morskih plodova itd. imaju bolji san. Također je bitno ograničiti unos kofeina”, kazala je autorica istraživanja Katherine Wilson.

Michael A. Grandner, koji je također učestvovao u istraživanju, naveo je da većina ljudi zapravo ne shvata da podaci sugerišu da se manje radi o specifičnim namirnicima, a više o općem obrascu prehrane.

“Prehrana kojom najveći broj kalorija unesete u organizam tokom sredine dana je najkorisnija za san”, rekao je.

Podsjećamo, američka medijska grupacija News&World Report je mediteranskom načinu prehrane dodijelila zlatnu medalju za najbolju dijetu u 2022. godini. Ovo je peta godina zaredom da se ova vrsta prehrane našla na tronu.

/klix.ba/

(Visited 62 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments