OVA MLADA PORODICA LJUBAV PREMA KONJIMA PRETVORILA U DOBAR BIZNIS ‘Naše kobilje mlijeko pomaže u liječenju bronhitisa i alergija’

21 jul

Promocija zdravog života uz konzumaciju prirodne i kvalitetne namirnice – kobiljeg mlijeka, promocija lokalnog proizvoda, razvoj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, razvoj ruralnog kraja, osiguravanje budućnosti naše obitelji u ruralnom kraju.

To su najvažniji ciljevi obitelji Rebić koja je u pitoresknom naselju Veliko Trojstvo nedaleko od Bjelovara u proteklih deset godina uspjela dovršiti gotovo 90 posto svojih planova. Na obroncima Bilogore, povrh mjesne crkve Presvetog Trojstva, 2008. godine kupili su vinograd koji su iskrčili i na nekoliko etaža napravili svoje carstvo: ruralnu etno kuću Bilogorska čarolija s 300 eksponata starih zanata, školu za terapijsko i rekreacijsko jahanje, staju za 18 konja galopskog kluba Troja, proizvodnju i prodaju kobiljeg mlijeka i kozmetike od mlijeka…

 

Jedan od osnivača kluba je naš kandidat za najboljeg mladog poljoprivrednika, Zoran Rebić (33), a važna članica kluba je njegova supruga Tamara, licencirana trenerica za treniranje i pripremu konja za galopske utrke.

Njihova ljubav prema konjima, koja traje od djetinjstva, i predanost u treniranju galopera vidljivi su kroz vrhunske rezultate plemenitih pasmina, engleskih punokrvnjaka i arapskih konja. Arapski pastuh 218 Mabrouk Amor ponos je kluba s osam pobjeda u Hrvatskoj i BiH.

Jednu je pobjedu osvojio i s Tamarom u sedlu. Ljubav prema konjima, koja je spojila Zorana Tamaru, u brak im je donijela sinove Frana i Jana koji su od rođenja imali problema s bronhitisom. I tada se rodila ideja o korištenju blagodati kobiljeg mlijeka čijim se konzumiranjem ublažavaju ili uklanjaju problemi prouzročeni alergijama, kožnim bolestima te bolestima probavnog i dišnog sustava.

Pozitivno iskustvo

– Upravo su nas problemi dišnog sustava naših sinova Jana i Frana potaknuli da se okrenemo proizvodnji kobiljeg mlijeka. Naša kobila se oždrijebila i nakon dva mjeseca pokušali smo je pomusti. Budući da je kobila izrazito mirne naravi i cijeli je život provela u interakciji s nama i drugim ljudima, mužnja je prošla bez ikakvih problema. Odlučili smo uvesti kobilje mlijeko u redovitu prehranu naših sinova i rezultati su zaista vidljivi.

Naravno da su oni i dalje povremeno prehlađeni jer je nemoguće biti otporan na viruse koji evoluiraju iz dana u dan, ali teže probleme s dišnim sustavom, bronhitis, sveli smo na minimum. Uz to, kobilje mlijeko im je i ukusno. Čak je stariji sin rekao, nakon pregleda kod doktorice, ‘doktorica mi je rekla da moram piti kobilje mlijeko’ – kaže nam Tamara.

Pozitivno iskustvo pokazalo se i na drugoj djeci i odraslima, što ih je potaknulo da prošire i poboljšaju kvalitetu proizvodnje kobiljeg mlijeka. No, mužnja kobiljeg mlijeka mnogo je složenija od one koju koriste proizvođači magarećeg pa je Zoran nabavio poseban uređaj za mužnju iz SAD-a. Odlazimo na mužnju. Treba doista puno vještine i poznavanja kobila kako bi se između kopita došlo do vimena.

– Tehnologija mužnje je vrlo zahtjevan proces zato što kobile imaju vrlo malu zapremninu vimena i moguće je musti kobilu u prisutnosti ždrebeta, i to u razdoblju od dva do osam mjeseci starosti. Laktacija kobile počinje izlučivanjem kolostruma koji ždrebetu osigurava hranjive tvari, pasivni imunitet, potiče aktivnost probavnog sustava i pomaže u oslobađanju od mekonija. Kobilje mlijeko ima važna prehrambena i terapeutska svojstva koja povoljno djeluju na zdravlje ljudi i novorođenčad.

Zdrava je namirnica koja može ublažiti ili potpuno spriječiti širok spektar simptoma bolesti, jača tijelo, poboljšava imunitet te povećava energiju i vitalnost, što omogućava bolju kvalitetu života. Konzumira se u hladnom stanju i lako je probavljiva namirnica. Redovitom konzumacijom ublažavaju se ili uklanjaju problemi prouzročeni alergijama, kožnim bolestima te bolestima probavnog i dišnog sustava – pojašnjava nam Zoran.

Tamara dodaje kako kod njihovih kobila laktacija traje šest mjeseci, od dva do osam mjeseci starosti ždrebeta, nakon čega se ždrijebe odbija, a kobile zasušuju. Trenutačno muzu četiri kobile pasmine engleski punokrvnjak i arapske pasmine te jednu lipicanske pasmine. Zovu se Miss Imperijala, Trofetta, Frula i Muzza. Pripuštene su još tri kobile pa će do iduće godine biti sedam kobila u mužnji, a svaku dnevno muzudva do tri puta i u prosjeku daju od 0,8 do 1,2 litre po mužnji.

-jutarnji.hr

(Visited 210 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments