Otkrivena još jedna tajna poznate slike

19 okt
Remek-djelo Leonarda da Vincija, Mona Lisa, poznata je kao slika koja je skrivala brojne tajne.

Od načina slikanja do boja koje su korištene, a čini se kako su znanstvenici otkrili još jednu njenu tajnu –rijedak kemijski spoj u boji.

Kako su naveli francuski i britanski znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu ACS Publications, njihova analiza mikro uzorka temeljnog sloja boje otkrila je jedinstvenu mješavinu veoma saponificiranih ulja(ulja u kombinaciji s alkalima) i visokog udjela olova te bijelog olovnog pigmenta u kojem nedostaje cerusit.

 

 

Osim toga, otkrili su rijedak spoj nazvan plumbonakrit, spoj koji je stabilan samo u alkalnom okruženju prvog sloja boje. Znanstvenici ističu kako je to potvrda da je da Vinci koristio prah olovnog oksida za zgušnjavanje i sušenje boje, prenosi Zimo.hr.

Ističu kako je rijedak spoj osnovnog sloja bio drugačiji u receptu uljane boje, što ukazuje na to da je da Vinci namjeravao pripremiti gustu boju za prekrivanje drvene ploče na kojoj je naslikana Mona Lisa.

 

 

No, to nije jedino otkriće koje je iznenadilo znanstvenike i povjesničare umjetnosti. Osim plumonakrita, otkriven je i spoj šanonit, što je prvi takav slučaj na povijesnoj slici. Iako je sam da Vinci u svojim bilješkama spominjao svoje recepte za boje, oni nisu bili precizni niti su otkrivali točno koje je sve spojeve koristio tijekom miješanja boja.

Kako ističu u studiji, ova su otkrića pružila nove vrijedne uvide u slikarske metode i materijale Leonarda da Vincija.

– jabuka.tv

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments