Otključaj svoj potencijal: Kako napraviti plan ličnog razvoja?

2 apr

Put do ličnog razvoja je vijugava staza sa mnogim izazovima, ali imati dobar plan pomoći će ti da je lako pređeš.

Ako počneš sada, i počneš malim koracima, velike stvari se mogu dogoditi.

Postoji nekoliko opštih pravila kojih se treba pridržavati kada radiš na svom ličnom ili profesionalnom razvoju.

Otkrij pet zlatnih pravila odličnog plana ličnog razvoja:

Pravilo #1. Postavi jedan cilj

Ako si spreman/spremna da ubrzaš svoj lični razvoj i napraviš promjene koje si sebi obećao/obećala, trebaš početi sa jednim ciljem. Imaj specifičan, jasan i koncizan stav, i postavi realan rok za završetak.

Na primjer, umjesto da kažeš, “Želim da smršam”, reci, “Želim da izgubim 5 kilograma do xx datuma”. Ovo je najvažniji aspekt ličnog razvoja.

Pravilo #2. Okruži se podrškom

Svaki uspješni sportista, poslovni čovjek, naučnik, roditelj, itd, priznaje da je njihov uspjeh postignut uz ogromnu podršku tokom puta.

Podrška može biti trener, terapeut, prijatelj, partner, knjiga, YouTube video, grupa podrške – šta god da je. Podijeli svoje ciljeve sa uspješnim ljudima i ljudima koji žele postići isto kao i ti, i dobit ćeš lični razvoj.

Pravilo #3. Počni danas

Ako čak i razmišljaš o tome da napraviš promjenu u svom životu ili želiš više avanture u svom životu… vrijeme da počneš je danas. Sada. Odmah.

To je glavni ključ ličnog razvoja. Učini jednu akciju koja te pomjera jedan korak naprijed u vezi sa svojim snovima i ambicijama.

Nikada ne postoji “pravo vrijeme” ili “pravi trenutak”. Vrijeme je sada, danas.

“Način da počneš je prestati pričati i početi raditi.”, Walt Disney.

Pravilo #4. Svaki dan uradi jednu stvar koja te gura naprijed

Jedna od glavnih prepreka s kojima se ljudi suočavaju pri pravljenju promjena u svom životu je postavljanje visokih ciljeva i razmišljanje predaleko unaprijed.

Neki čak prave grešku stvarajući liste “to-do” koje su predugačke i opterećujuće. Probaj svaki dan uraditi jednu stvar koja te gura naprijed.

Ovo je odličan način za pokretanje tvog ličnog rasta. Prije nego što to i primjetiš… napravit ćeš značajne promjene u svom životu.

Pravilo #5. Slavi sebe!

Pokretanje tvog ličnog razvoja zahtjeva posvećenost, trud i, prije svega, hrabrost. Od suštinske je važnosti da slaviš svoje uspjehe – koliko god bili mali ili veliki.

Priznaj i proslavi svaki korak koji napraviš. Bodri sebe, tapši se po leđima, podijeli svoje uspjehe sa drugima i cijeni svoju hrabrost u isprobavanju novih stvari.

akta.ba

(Visited 15 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments