Osvojite Europu uz pomoć DiscoverEU!

2 aug

Informacije o Europskom portalu za mlade

Europski portal za mlade nudi informacije o mogućnostima i inicijativama na europskoj i nacionalnoj razini koje bi mogle zanimati mlade koji žive, uče i rade u Europi.

Osmišljen je za mlade, ali i za dionike čiji se rad na njih odnosi (organizacije mladih, osobe koje rade s mladima, oblikovatelji politika itd.).

Što je DiscoverEU?

Osamnaestogodišnjim građanima EU-a ili zemalja pridruženih programu Erasmus+ (Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska) DiscoverEU nudi mogućnost putovanja na kojem će otkrivati raznolikost Europe, njezinu kulturnu baštinu i povijest i upoznavati ljude iz svih krajeva Europe. Osim toga, mladima pomaže da razviju vještine za cijeli život, kao što su samostalnost, samopouzdanje i otvorenost prema drugim kulturama.

Odabrani sudionici dobit će Europsku iskaznicu za mlade, s popustima na kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj, hranu itd.

Mogu li putovati s prijateljima?

Naravno! To ovisi o tebi. Možeš putovati samostalno ili se udružiti s najviše četvero prijatelja, no i oni moraju ispunjavati navedene uvjete. Oni se također prijavljuju s tvojom šifrom prijave.

Emilyne priče s putovanja

Zovem se Emily, dolazim iz Engleske i trenutno sam na mobilnosti preko programa Europskih snaga solidarnosti te već 4 mjeseca volontiram u Udruzi IKS, u Petrinji.

Htjela bih s vama podijeliti neke od mojih prijašnjih putnih avantura kako bih vas, nadamo se, inspirirala da počnete sanjariti i planirati vlastito putovanje.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina

Krajem 2020. godine došla sam u Hrvatsku. Ova putna avantura bila je drugačija od prethodnih, jer sam ovaj put radila puno radno vrijeme i koristila vikende i godišnji odmor za istraživanje Hrvatske i susjednih zemalja s mojim partnerom. U našem kamperu koji smo renovirali, istraživali smo udaljena mjesta do kojih ne možete stići javnim prijevozom. Spavali smo na nevjerojatnim udaljenim mjestima, ali uvijek smo bili odgovorni tako što nismo ostavljali nered, čitali smo znakove i tražili dopuštenje za kampiranje kada je to bilo potrebno. Zato ne zaboravite biti odgovoran putnik i ne ostavljajte tragove.

U Bosni nam se kombi pokvario, a kako je bila nedjelja nije bilo mehaničara koji bi nam mogli pomoći. Na kraju su nas odvukli do neregistriranog mehaničara na zapuštenom industrijskom imanju. Nismo govorili jezik,  predali smo svoj novac i nemirno spavali u našem pokvarenom kombiju. Gdje smo bili? Kada će se mehaničar vratiti? Jesu li nas prijevarili? Na kraju je sutradan stigao mehaničar, riješio je problem i vratili smo se na put. Putovanje vlastitim vozilom zaista može testirati vaše strpljenje, navigaciju i vještine rješavanja problema, ali je vrlo korisno – samo se pokušajte ne pokvariti tijekom vikenda!

Autor: Tara Halilagić

(Visited 21 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments